Tiramisu cu mascarpone si capsuni – un rasfat dulce-aromat la ceas de dupa-amiaza, plin de prospetime si finete.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g capsuni proaspete, taiate sferturi sau jumatati (functie de marime); 500 g mascarpone (82% grasime); 250 ml frisca lichida, de la frigider; 125 g zahar tos; 30 piscoturi; cacao neindulcita pentru pudrat; capsuni proaspete pentru ornat.
Preparare tiramisu cu mascarpone si capsuni: Indepartati codita capsunilor, spalati-le, puneti-le intr-un castron si adaugati deasupra zahar cat sa le acopere un pic. Dati-le la frigider cateva ore (3-4 ore), astfel incat zaharul sa se topeasca si capsunile sa-si lase sucul ramanand in acelasi timp ferme. Pe parcursul celor cateva ore cat stau capsunile la frigider, mai scoateti din cand in cand castronul si mai amestecati usor, cu o paleta de lemn.
Cand observati ca zaharul este in totalitate topit, preparati frisca, dupa care amestecati crema mascarpone cu cele 125 g de zahar. In momentul in care zaharul s-a topit si crema mascarpone s-a omogenizat, devenind pufoasa, luati aproximativ o treime din frisca preparata si amestecati-o, folosind o lingura de lemn, in crema. Continuati prin a adauga si restul de frisca, amestecand usor si lent pentru a obtine o compozitie cat mai aerata. Scoateti capsunile de la frigider, separati fructele de siropul lasat, moment in care aveti tot ce va trebuie la indemana pentru a trece la preparare.
Insiropati bine piscoturile in siropul lasat de capsuni, dupa care asezati-le, intr-un prim rand, intr-o tava cu dimensiunile de 30 x 22 cm.
Odata terminat primul rand de piscoturi, intindeti pe deasupra piscoturilor astfel aranjate in tava, ajutandu-va de o spatula, jumatate din crema mascarpone cu frisca. Pe deasupra cremei asezati uniform capsunile.
Inmuiati randul urmator de piscoturi in siropul de capsuni, aranjati-le in tava, dupa care intindeti uniform, pe deasupra lor, restul de crema mascarpone cu frisca.
Acoperiti tava cu o folie alimentara si introduceti la frigider, unde veti lasa desertul cel putin 4 ore (de preferat insa este sa-l lasati peste noapte, astfel incat aromele sa se combine).
Cand vine momentul sa serviti prajitura tiramisu cu mascarpone si capsuni, portionati-o, pudrati cu cacao neindulcita, ornati cu capsuni proaspete si savurati cu placere acest desert delicios cu fructe proaspete.
Succes la preparare si Pofta Buna!