Pranzul de astazi vine cu o reteta de chiftelute din carne marinate intr-un sos de rosii dulce-acrisor, un fel de mancare simplu, gustos si consistent.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru chiftele – 250 g carne tocata (amestec porc cu vita); 1 ceapa mica; 1 catel de usturoi; 30 g morcovi; 100 g cartofi fierti; 1 ou; 1 lingura patrunjel proaspat, tocat marunt; sare; piper; ulei pentru prajit.
Pentru sos – 300 g rosii, pasate; 3 catei de usturoi, zdrobiti; 1 frunza de dafin; 1 lingurita zahar tos; 1 lingura pasta de tomate (concentratie 28%); sare; piper negru, proaspat macinat; 1 lingura patrunjel proaspat, tocat marunt; 1 lingura busuioc uscat, maruntit.
Preparare chiftele marinate: Veti incepe prin a prepara chiftelutele din carne, operatiune pe care, de altfel, o puteti face si in avans. Asadar puneti in mixer ceapa, morcovul, usturoiul si cartofii, urmand a procesa legumele pana obtineti o pasta.
Scoateti pasta de legume intr-un castron, adaugati carnea tocata, oul, patrunjelul, sare si piper dupa gust, dupa care amestecati pana obtineti o compozitie omogena.
Din compozitia astfel obtinuta incepeti si formati mici bile din carne, pe care le veti tavali mai apoi prin faina, dupa care le veti lasa deoparte.
Procesati la mixer si rosiile pentru sos, moment in care aveti toate ingredientele pregatite la indemana pentru a trece la preparare.
Intr-o tigaie puneti ulei cam de un deget.
Odata ce uleiul este bine incins, incepeti si adaugati in tigaie chiftelele din carne, pe care le veti praji (pe rand, fara a aglomera tigaia) la foc mediu spre iute, intorcandu-le periodic pe toate partile, astfel incat sa se rumeneasca frumos fara a se arde.
Pe masura ce se prajesc, chiftelele vor fi scoase pe un prosop de hartie care va absorbi surplusul de ulei.
Cand ati terminat de prajit toate chiftelele puteti trece la prepararea sosului punand rosiile pasate (cu tot cu sucul lasat) intr-o craticioara.
Aduceti la fierbere, micsorati focul, adaugati frunza de dafin, un catel de usturoi zdrobit (din cei trei) si zaharul, dupa care amestecati.
Adaugati pasta de tomate si continuati sa gatiti cateva minute, amestecand constant, pana ce pasta de tomate se desface si sosul capata o consistenta omogena.
Continuati prin a adauga restul de usturoi zdrobit, condimentati dupa gust sosul de rosii cu sare si piper negru proaspat macinat (eventual si cu zahar daca mai simtiti nevoia) si amestecati.
Lasati sosul sa mai dea intr-un clocot, dupa care adaugati verdeturile si chiftelele din carne.
Amestecati, mai gatiti 2-3 minute si stingeti focul.
Chiftelutele marinate in sos de rosii sunt gata si pot servite alaturandu-le, functie de preferinta, o garnitura de paste, cartofi natur sau piure de cartofi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!