După ce liderii PAS au anunțat că la începutul lui august va fi învestit un nou Executiv, mai mulți experți se întreabă dacă viitorul partid de guvernământ va păstra sau nu actuala structură a Guvernului cu cele nouă ministere. Potrivit legislației, prim-ministrul are dreptul să solicite Parlamentului, în perioada exercitării mandatului, modificarea listei ministerelor în cazul necesității constituirii, reorganizării sau dizolvării acestora.
Expertul Iurie Ciocan spune că odată cu aprobarea noii legi cu privire la Guvern, în 2018, premierul desemnat are și competența să-și formeze singur propria structură ministerială, în așa mod candidatul își poate seta prioritățile.
„Orice premier care va fi nominalizat are acest drept legal să-și formeze propria structură a Guvernului. Nu excludem că se va face o analiză a actualei structuri, ori va fi acceptată această organigramă cu cele nouă ministere ori va fi alta, dar este clar că structura Guvernului trebuie să reprezinte prioritățile premierului în realizarea programului de guvernare”, a precizat Iurie Ciocan.
Conform legislației, în cazul în care va fi modificată structura Executivului ea urmează să fie acceptată de Parlament în cadrul procedurii de investire a Guvernului.
Noul Guvern va fi învestit după ce vor fi validate alegerile de către Curtea Constituțională și vor fi alese organele de conducere a Parlamentului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova