Unii scoțieni lovesc guvernul SNP după ce a lansat o consultare pentru a promova învățarea și utilizarea galei, susținând că mutarea este o risipă inacceptabilă de bani.
Joi, guvernul a publicat un document de consultare pentru planul său de îmbunătățire a predării și utilizării gaelice în Scoția în următorii cinci ani. Documentul afirmă necesitatea unui „efort concertat” – și a unei finanțări suplimentare – pentru promovarea limbii și, prin urmare, asigurarea unui „viitor durabil”.
Limba, care a fost odată una dintre multele limbi vorbite în regiunea istorică care cuprinde Scoția modernă, și-a văzut utilizarea scăzând de-a lungul deceniilor, pe măsură ce vorbitorii mor și utilizarea acesteia scade. Acum se află într-un stat „fragil” , a spus guvernul, recensământul din 2011 arătând că doar 1,7% din populația în vârstă de trei ani și peste vorbea limba gaelică. Numărul persoanelor care puteau vorbi, citi, scrie și înțelege a fost de doar 0,6%.
Publicarea lucrării a declanșat dezbateri reînnoite despre rolul statului în finanțarea sprijinului pentru o limbă care este în mod natural în scădere în utilizare. Mulți pe rețelele de socializare au criticat guvernul pentru că s-a concentrat atât de mult timp și efort pe o politică despre care au spus că nu este importantă, având în vedere impactul pandemiei actuale, utilizarea pe scară largă a băncilor alimentare și o epidemie de abuz de droguri și substanțe în toată Scoția.
„Copiii flămânzi pot aștepta”, a spus o persoană pe Twitter, adăugând: „Uitați de sărăcia copiilor și de băncile alimentare. Să păstrăm în viață un limbaj pe moarte pe care aproape nimeni nu îl vorbește ”.
Un comentator s-a întrebat de ce, dacă era atât de important, oamenii nu l-au învățat singuri acasă. „Nu depinde de guvern să mențină un limbaj mort șchiopătând”, au adăugat ei.
O serie de oameni online au susținut că guvernul a cheltuit aproape 600 de milioane de lire sterline pentru finanțarea gaeliei, în ciuda faptului că doar o parte minusculă a populației încă o vorbește. În timp ce cifra exactă este incertă, Bòrd na Gàidhlig, un quango responsabil de promovarea dezvoltării gaelice, are un buget anual de 5,2 milioane de lire sterline pe an. Fondurile sunt, de asemenea, alocate în alte moduri, inclusiv radiodifuzorului gaelic BBC Alba.
Are vreun rost să cheltuiți bani pentru a promova gaela? 🤔
– Facundo Savala (@FacundoSavala) 16 iulie 2021
„Contribuabilul primește o bună valoare pentru bani?” o persoană a întrebat , sugerând că este o risipă de fonduri publice, în timp ce o altă persoană a întrebat direct, „Are vreun rost?”
Cu toate acestea, alții au fost mai puțin repezi să bată în planurile gaelice ale guvernului.
„Limbile sunt importante în sine. Dacă pierdem gaela, ne pierdem înțelegerea unei culturi întregi ”, a argumentat o persoană.
Un altul a fost de acord, spunând că nu vor avea „moștenirea defundată” doar pentru că alți oameni nu folosesc limba.
Da. Nu voi avea moștenirea defundată pentru că nu vă place.
– 🇪🇸 (@vulgarmf) 16 iulie 2021
O persoană a spus că greșelile istoriei scoțiene trebuiau „corectate” în mod simbolic prin împingerea gaeliei, mai degrabă decât lăsarea englezei să preia în întregime. „A fost limba unei Scoții libere înainte de Actul Unirii”, a spus el.
Un comentator a susținut că era util ca copiii să învețe alte limbi și de aceea era important să continuați să predați gaela scoțiană – deși afirmația ei a fost repede respinsă de unii care au recomandat că există mai multe limbi utile de învățat.
Guvernul a declarat că așteaptă cu nerăbdare să revizuiască răspunsurile la consultanța sa și că încearcă să se asigure că limba va fi „folosită mai des, de mai mulți oameni și într-o gamă mai largă de situații”, mai degrabă decât doar de către o minoritate și ca un sub-text pe indicatoarele rutiere și de circulație.
Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!