Rafinăriile chineze au procesat luna trecută o cantitate record de țiței, la 14,8 milioane bpd, în creștere cu 3,9% față de luna mai, când ratele de rulare au depășit și recordurile, a raportat Reuters, citând date de la biroul național de statistici.
Ratele medii zilnice de rulare pentru prima jumătate a anului au fost chiar mai mari, la 15,13 milioane de barili – în creștere cu 10,7% față de un an mai devreme, au arătat și datele.
Rafinăriile au crescut la nivel global cu până la 1,6 milioane de barili pe zi în iunie, în comparație cu o performanță stagnantă din mai, a declarat Agenția Internațională a Energiei în Raportul său privind piața petrolului pentru luna iulie publicat la începutul acestei săptămâni.
După saltul din iunie, care a fost cea mai mare creștere lunară din iulie 2020, conform estimărilor Reuters , se așteaptă ca rafinăriile să crească în continuare în lunile iulie și august. Creșterea în această lună și următoarea este de așteptat la încă 2,7 milioane de bpd față de nivelurile din iunie, a declarat IEA.
China a reprezentat cu siguranță o mare parte din această creștere, dar în a doua jumătate a anului lucrurile se pot schimba. O mare parte a creșterii din prima jumătate a venit de la rafinării independente, așa-numitele ceainice, care tocmai au văzut al doilea lot de cote de import reduse de Beijing, pe măsură ce surplusul de combustibil a început să intre în marjele rafinăriilor și pe măsură ce guvernul își strânge controlul pe industria independentă de rafinare.
Potrivit analiștilor FGE, așa cum este citat de Reuters, ratele de rulare la rafinăriile independente ar putea scădea cu aproape jumătate de milion de barili zilnic în trimestrul curent din cauza reducerilor cotelor și a reprimării tranzacționării cotelor între companiile petroliere de stat și ceainicele.
Între timp, importurile de țiței au scăzut în prima jumătate a anului, potrivit ultimelor date vamale. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că scăderea sa datorat ratelor de import neobișnuit de mari anul trecut, pe fondul prețurilor scăzute ale petrolului pe care China le-a folosit pentru a-și completa stocurile.
Acest articol a fost publicat inițial pe Oilprice.com