În timpul unei vizite în zonele puternic inundate ale Germaniei, cancelarul Angela Merkel a declarat că țara va continua să „se opună” forțelor distructive ale naturii, dar este nevoie de o politică care să se concentreze mai mult asupra climei decât înainte.
Cancelarul a sosit duminică în statul vestic Renania-Palatinat pentru a obține imaginea reală a ceea ce ea a numit suprarealiste „imagini fantomatice” ale teritoriilor devastate de inundațiile record de la ploile abundente de la începutul acestei săptămâni.
Merkel a promis asistență rapidă tuturor zonelor afectate și a spus că dezastrul natural a arătat în mod clar că este nevoie de mai multă protecție climatică. „Suntem alături de dumneavoastră, la nivel federal și al statului”, a spus cancelarul, adăugând că toată lumea poate vedea acum „cu ce forță poate acționa natura”.
Autoritățile germane vor „lua poziție” împotriva forțelor distructive ale naturii – acum și în viitor – a spus Merkel, adăugând că este necesară o nouă politică: una care „ia în considerare natura și clima mult mai mult decât am făcut-o peste anii recenti."
Cancelarul a mai spus că guvernul federal și autoritățile statului vor face echipă pentru „a aduce lumea în ordine pas cu pas în acest frumos loc”. Miercuri, cabinetul ei este de așteptat să adopte un program de ajutor rapid. Ministrul finanțelor, Olaf Scholz, a anunțat deja că Berlinul va cheltui 300 de milioane de euro (354 milioane de dolari) pentru aceasta.
Prim-ministrul Renaniei-Palatinat Malu Dreyer a spus, totuși, că este necesar un „efort pe termen lung” pentru ca zonele afectate să se recupereze. „Va trece mult până când oamenii vor putea spune: îmi recunosc din nou țara de origine”, a spus ea, adăugând că, până acum, eforturile de salvare sunt prioritate.
„Nu ne vom odihni până nu vor fi găsiți cei dispăruți”, a spus ea. Cel puțin 157 de persoane au murit în Germania din cauza inundațiilor, potrivit presei germane. În mica zonă rurală din Ahrweiler, Renania-Palatinat, numărul morților a ajuns la 110, în timp ce 670 de persoane au fost rănite.
În statul vecin Renania de Nord-Westfalia, numărul deceselor confirmate a ajuns la 46. Cel puțin o persoană a murit în urma inundațiilor din Bavaria, care este ultima regiune germană afectată de dezastru.
Aproximativ 600 de kilometri de căi ferate au fost avariate în Germania, potrivit Deutsche Bahn – operatorul feroviar german. Ministrul transporturilor, Andreas Scheuer, a declarat că adevărata amploare a pagubei poate fi evaluată numai după finalizarea tuturor lucrărilor de autorizare. Cu toate acestea, chiar și acum, devastarea pare a fi imensă. „Deoarece 20 din cele 35 de poduri de pe râul Ahr au fost distruse, puteți ghici deja sarcina uriașă care ne stă în față”, a spus Scheuer presei locale.
Aproximativ 800 de soldați și aproximativ 110 vehicule militare au fost dislocate în zonele afectate pentru a face față consecințelor inundațiilor. Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a călătorit, de asemenea, duminică în zonele inundate pentru a se întâlni cu militarii angajați în operațiunea de ajutorare.
Chiar și cei mai experimentați soldați, care fuseseră deja desfășurați în misiuni similare în străinătate, au spus că nu au mai văzut așa ceva, a declarat ministrul apărării pentru mass-media. „Toată lumea este profund afectată”, a spus Kramp-Karrenbauer.
Totuși, Germania nu este singura națiune europeană afectată de dezastru. În Belgia, 31 de persoane au murit în urma inundațiilor și 163 sunt dispărute. Aproximativ 11.000 de familii au rămas fără putere în zona Liege. În Valonia, aproximativ 20 de sate au rămas fără apă potabilă, iar infrastructura feroviară a fost deteriorată.
În Elveția, lacul Zurich și-a rupt malurile și există temeri că lacurile Lucerna, Biel și Thun vor urma exemplul. În Austria, orașele de lângă Salzburg au fost afectate de inundații.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!