În cadrul emisiunii „Sputnik Matinal”, psihologul Zinaida Gribincea a precizat că părintele este cel mai bun exemplu pentru odrasla sa. Nici o grădiniță sau altă instituție nu-i va oferi micuțului ceea ce va însuși în familie.
„Un părinte trebuie să se privească în oglindă și să înțeleagă ce poate schimba la el pentru a fi un exemplu pentru copilul său. În momentul când tata spune: nu este bine să bârfești și să fii invidios, dar manifestă acest comportament, atunci evident copilul va prelua acest comportament”, a explicat specialistul.
În același timp, afilierea emoțională și principalele achiziții valorice se preiau din familie, iar faptul că mulți părinți dau vina pe grădiniță sau școală este o idee greșită.
„Atunci când adulții vor conștientiza acest lucru, situația se va schimba simțitor în societatea noastră. Educația are niște laturi de conexiune, întotdeauna ceea ce se întâmplă în familie se va răsfrânge în societate – grădiniță sau la școală. Părinții sunt în primul rând responsabili de acest aspect, nu educatorii sau învățătorii”, a menționat psihologul.
Mai mult, Zinaida Gribincea este de părerea că adulții care întâmpină dificultăți în procesul de educație pot apela la diverse cursuri de autoinstruire, la literatura de specialitate sau pot să ceară ajutorul unui specialist.
Bunăoară, recent, în Republica Moldova a fost lansată prima aplicație mobilă de parenting. Aceasta se numește „Află ce fel de părinte ești” și reprezintă un test de autoevaluare destinat mamelor și taților.
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, coordonatoarea proiectului Cristina Cucoș a precizat că aplicația conține 12 întrebări, cu 5 variante de răspuns, în funcție de profilurile parentale incluse.
„Este un test de autoevaluare prin intermediul căruia părinții pot afla ce tip de părinți sunt. Este destinat atât mamelor, cât și tăticilor. Dar nu are scop de a eticheta părinții, de a le spune că nu sunt suficient de buni, ci mai degrabă să se autoevalueze, să găsească răspuns la întrebările care-i frământă – metode de educare, relația părinte-copil, relații în cuplu etc.”, a precizat invitata.
Și Alina Andronache, una dintre persoanele care a muncit la alcătuirea conținutului aplicației, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că după ce răspund la toate cele 12 întrebări, părinții vor primi caracteristica profilului căruia corespund, precum și câteva recomandări.
„Părinții vor primi sfaturi utile care îi vor ajuta să-și îmbunătățească relația cu copiii și cu partenera/ul. Ne dorim ca copiii să crească în armonie și dragoste, indiferent de vârsta pe care o au”, a relatat interlocutoarea.
Aplicația este disponibilă gratuit și în variantă web. La elaborarea acesteea au participat specialiști din diverse domenii, iar în scurt timp aplicația va fi disponibilă și în limba rusă.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova