man Model Știri

Românii nu vor mai putea crește porci dacă nu și-i înregistrează într-o bază de date națională, hrănindu-i doar cu furaje și dezinfectându-și încălțămintea la intrarea în coteț, prevede o OUG nășită de Guvernul Cîțu pe spinarea pestei porcine

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Tot în numele unei epidemii, cea de pestă porcină africană, se pune la cale chiar în luna iulie, când vigilența românilor e la cote minime din cauza concediilor, o listă de condiții absurde pentru creșterea porcilor, dictată de U.E. și trecută pe repede înainte de Guvernul Cîțu prin ordonanță de urgență, fără dezbatere și fără vot al reprezentanților poporului (deputații). Sub pretextul „biosecurității” și al prevenirii pestei porcine africane, un proiect de OUG vrea să îi oblige pe țărani să nu mai reproducă (prăsească) porci în gospodăriile lor, să nu mai poată să dețină decât animale înregistrate într-o bază de date națională și cumpărate de la ferme (care nu vând la bucată), să nu mai poată hrăni porcii cu resturi alimentare (ci doar cu furaje) și, cireașa de pe tort, să își dezinfecteze încălțările la intrarea în coteț. Cei care nu pot „stabili trasabilitatea” porcilor pe care îi cresc sau i-au achiziționat din zone cu restricții pentru pesta pocină africană își vor vedea animalele „ucise și neutralizate” pe cheltuiala proprie. Dacă această OUG va trece, ne putem aștepta ca producția de carne de porc în România, care și așa nu mai este ce a fost, să scadă dramatic, obligându-ne să importăm produsul finit din alte state mai avansate, unde fermierii își permit să suporte costurile noilor „reguli”. Sau chiar să apelăm la „carnea sintetică”, despre care promotorii Marii Resetări profețesc că va înlocui carnea de origine animală până în 2030. Bill Gates, marele fan al vaccinării oamenilor, are un plan și pentru alimentația acestora în viitorul apropiat.

„Micii crescători, gospodăriile țărănești, fermierii care sunt persoane fizice, neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, dar dețin atestat de producător și carnet de comercializare pot să crească porci, atât pentru consumul familial, cât și pentru vânzare dacă sunt autorizați sanitar-veterinar și au un plan de biosecuritate. Exploatația, gospodăria trebuie înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, SNIIA.  Potrivit proiectului, este interzisă creșterea porcilor la stâne, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, tabere de vară, ferme vegetale. „În vederea obținerii autorizației sanitar – veterinare de către exploatațiile comerciale de tip familial, la documentația necesară autorizării, proprietarii acestora depun copii ale atestatului de producător și ale carnetului de comercializare, în locul certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului”, precizează ANSVSA, în proiectul de ordonanță de urgență. De asemenea, operatorii care dețin în exploatație porcine neidentificate au obligația să solicite, în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, identificarea și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date; dacă în urma unei anchete efectuate de medici veterinari oficiali se poate stabilii trasabilitatea, vor fi identificate și înregistrate în Baza Națională de Date cu înregistrarea tuturor evenimentelor suferite de respectivele animale, respectiv naștere, identificare, înregistrare, mișcare. 

În situația în care, dacă în urma unei anchete efectuate de medici veterinari oficiali nu se poate stabili trasabilitatea și se constată că acestea provin din zone de restricții pentru pesta porcină africană, se aplică sancțiuni conform art. IV alin. (5) lit. a) sau lit. b), iar porcinele sunt ucise și neutralizate cu respectarea prevederilor sanitar – veterinare privind bunăstarea animalelor, cheltuiala cu incinerarea acestora fiind suportată de către deținător”, informează Crișana.ro care detaliază și ce amenzi, de ordinul miilor de lei, vor suferi țăranii români care nu se aliniază la „regulile” scrise pe genunchi de Guvernul Cîțu. 

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, rezumă la ce condiții vor fi supuși agricultorii români: 

„Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.

Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc.

Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.

Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”, explică Ladoși, citat de pagina de facebook a Primăriei Lenauhaim din județul Timiș. Este interesant de constatat că președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România nu pare dispus să le ia câtuși de puțin apărarea producătorilor români, care nu sunt la fel de dotați financiar ca „toți crescătorii de porci din UE”, și nici nu bănuiește că măsurile pe care el le promovează ar putea falimenta pe mulți dintre membrii asociației lui, scăzând „capacitatea fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor” chiar și sub pragul de 30%.

În schimb, cei nemulțumiți de noile schimbări le descriu într-un mesaj care a circulat zilele acestea în mediul online:

„De la 1 August, nu mai aveți voie să reproduceți porci. 

1. Românii nu mai au voie să reproducă porci în gospodăriile lor. INTERZIS CREȘTEREA SCROAFELOR!

2. Țăranii nu mai au voie să vândă PORCI sau PRODUSE provenite din propria gospodărie pe bază de carne de porc!!!

3. Țăranii mai pot crește porci NUMAI pentru consum propriu, dar porcii TREBUIE CUMPĂRAȚI de la ferme!!! În România nu există ferme care să vândă porci la bucată țăranilor!!!

4. În județul Alba sunt 0 (ZERO) FERME DE PORCI!!! De unde veți cumpăra porci să îi creșteți???

Au premeditat ca în luna iulie românii vor fi preocupați de concedii și vor putea da pe la spate noua Ordonanță de urgență a Guvernului României prin care vor distruge definitiv satele românești!!!

Această Ordonanță de urgență a Guvernului pe care o va semna Florin Cîțu, va distruge toată economia României, dar îi va îmbogăți pe o mână de apropiați ai liderilor politici care vor prospera. Din 1 august, România va importa peste 90% din necesarul de carne de porc!!!

Românii vor mânca numai carne de porc injectată sau porci crescuți intensiv, cu concentrate, antibiotice și acceleratori de creștere!

Peste 8.000 de lei va fi amenda pentru cei care vor încălca noua lege pe care o va da Guvernul României PNL-USR. Armata , Jandarmeria și Poliția vor putea intra în curțile oamenilor să se asigure că nu cresc scroafe de reproducție, iar medicii veterinari vor fi obligați să omoare și să preia toate scroafele de reproducție din gospodăriile țăranilor!!” Link proiect ordonanță.

Iată și descrierea, pe larg, a proiectului de OUG, publicată de ANSVSA:

„Respectarea măsurilor de biosecuritate – condiție esențială pentru combaterea pestei porcine africane

Contextul actual al evoluției pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli.

Pierderile economice generate de evoluția PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă și dezechilibrarea balanței comerciale din cauza blocării comerțului cu porci și produse din carne pe piața europeană sau la export.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor își concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 101 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent.

Pentru a îmbunătăți controlul acestei boli, ANSVSA a inițiat mai multe proiecte legislative la elaborarea cărora a colaborat și s-a consultat cu toate entitățile implicate, instituții, dar și asociații de crescători, producători și procesatori.

Ultimul dintre acestea, este un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru stabilirea unor măsuri privind creșterea porcinelor, pentru aprobarea Programului pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Focarele de PPA pot fi controlate numai dacă sunt stabilite și aplicate măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, iar atunci când acestea nu se respectă trebuie luate măsuri de sancționare drastice. Aceasta, în condițiile în care 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuți pe teritoriul României se află în explotații non-profesionale.

Având în vedere specificul virusului pestei porcine africane, pentru care nu există vaccin, respectarea unor măsuri minime de biosecuritate este una dintre cele mai importante modalități de prevenire.

Deși exploatațiile comerciale respectă cerințele de trasabilitate și biosecuritate, cele mai recente focare au apărut în cazul acestor unități atunci când se aflau în zona de restricție, ca urmare a vecinătății lor cu focare din gospodăriile populației.

Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatațiile noncomerciale. De asemenea, creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creștere a porcinelor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA.

Aplicarea prevederilor formei finale a actului normativ, după adoptare, va fi precedată de o campanie de informare și de consiliere a crescătorilor de porcine privind importanța aplicării și respectării normelor minime de biosecuritate. Respectarea cerințelor minime de biosecuritate îi va feri pe crescători de pătrunderea virusului în gospodărie, de îmbolnăvirea și de pierderea animalelor.

Este important de subliniat că responsabilitatea combaterii PPA revine tuturor instituțiilor din România, cu responsabilități în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritățile Publice Locale și nu în ultimul rând crescătorii de porcine), boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare.

Menționăm că acest proiect de act normativ se află în procedură de avizare interministerială și poate suferi modificări.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *