Guvernul marocan a folosit malware-ul israelian pentru a spiona apelurile telefonice ale președintelui francez Emmanuel Macron, a raportat Le Monde. Peste o duzină de alți politicieni francezi ar fi fost vizați într-un plan negat de Maroc.
La câteva ore după ce procurorii de la Paris au lansat o investigație cu privire la acuzațiile potrivit cărora agențiile de informații din Maroc ar fi folosit malware israelian pentru a pirata telefoanele mai multor jurnaliști francezi, Le Monde a raportat că Macron a fost vizat și de agenții Rabat în 2019, alături de fostul prim-ministru Edouard Philippe și de alți 14 miniștri .
Utilizarea malware-ului „Pegasus”, dezvoltat de firma israeliană NSO, pentru a asculta comunicările telefonice ale politicienilor, jurnaliștilor, activiștilor și personalităților din afaceri a fost dezvăluită de Amnesty International și Forbidden Stories, o organizație de anchetă franceză. Aceste ONG-uri au obținut o listă de 50.000 de numere de telefon, dintre care unele ar fi fost încălcate de malware-ul Pegasus și au distribuit datele cu 17 mass-media. Le Monde a fost unul dintre aceste puncte de vânzare, care a început duminică să publice articole despre încălcările securității.
„Dacă faptele sunt adevărate, acestea sunt evident foarte grave”, a declarat marți biroul lui Macron pentru Le Monde, promițând că „toată lumina va fi aruncată asupra acestor dezvăluiri”.
Luni, guvernul marocan a negat orice utilizare a spyware-ului israelian, calificând acuzațiile de Le Monde și de alții drept „nefondate și false”.
Marocul „nu a achiziționat niciodată software de computer pentru a se infiltra în dispozitivele de comunicații ”, se arată într-o declarație a guvernului, care a negat că „s-a infiltrat prin intermediul software-ului în telefoanele mai multor personalități publice naționale și internaționale și șefi de organizații internaționale”.
NSO a minimizat scurgerea și a acuzat mass-media că a traficat cu „presupuneri greșite și teorii necoroborate”. Firma a insistat că a vândut malware-ul doar clienților statului pentru operațiuni antiteroriste și anchete penale și că nu toate cele 50.000 de numere de pe listă au fost vizate. Cercetătorii au acordat acestei explicații o oarecare credință, o sursă spunând The Guardian că cei 45 de clienți ai NSO vizau în medie 112 numere de telefon fiecare.
Macron nu este singura persoană politică la nivel înalt presupusă a fi supravegheată. Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador ar fi fost spionat de administrația predecesorului său, președintele Enrique Peña Nieto. Potrivit rapoartelor mass-media, premierul ungar Viktor Orban a folosit, de asemenea, Pegasus pentru a spiona un adversar politic, la fel ca și premierul indian Narendra Modi .
Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!