Porțile Vilei Șipot (Casa Arhitecților), de pe Domeniul Regal Sinaia, s-au deschis pentru lansarea lucrărilor la la „Galeria Arhitecților Peleșului”, expoziția temporară care va fi amenajată la demisolul Vilei în vara acestui an. Expoziția, în pregătire, va fi deschisă cât mai curând. Este prima expoziție temporară dedicată arhitecților Casei Regale – cei care au creat și dezvoltat Castelul Peleș și Domeniul din jurul acestuia. Proiectul este inițiat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Expoziția temporară va dezvălui activitatea arhitecților și peisagiștilor Casei Regale din perioada 1873-1914, în piese grafice și vizuale scoase din arhive pentru a fi arătate publicului. În Vila Șipot (numită și Casa Arhitecților) – acest spațiu cu o poveste aparte în rândul edificiilor de pe Domeniu, vor fi organizate și prezentări ale specialiștilor în restaurare, lecții de bună practică, evenimente de promovare a patrimoniului cultural și de evidențiere a lucrărilor așteptate de mai mulți ani.
Ion Tucă, vicepreședinte al APRP, prof.univ.dr. Augustin Ioan, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), prof. univ. dr. Florin Stănică – Prorector USAMV București, arh. Matei Badea – proiectantul general al Vilei Șipot, Daniela Voitescu – coordonator al Galeriei Arhitecților Peleșului s-au numărat printre cei prezenți.
În paralel cu lansarea acestui proiect, pe Domeniul Regal Peleș, studenții de la USAMV București participă la ateliere și lucrări de peisagistică, sub îndrumarea lect.univ.dr. Elisabeta Dobrescu, alături de prof. univ. dr. Adrian Asănică, Decan al Facultății de Horticultură, prof. univ dr. Adrian Peticilă, din cadrul Departamentului de Bioingineria sistemelor hortiviticole, prof. univ. dr. Mihaela Georgescu din cadrul Departamentului de Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură ornamentală.
La atelierele de restaurare și recuperare peisagistică USAMVB din această săptămână, 50 de studenți vor identifica speciile de plante din zona Alpinariului și a Cascadei Regelui Ferdinand (astăzi dispărute, dar aflate în planurile de restaurare ale APRP). În acest context, vor fi regăsite elemente de relicvă din această zonă, printr-un demers de arheologie peisagistică ce va redescoperi specii istorice.
Sub coordonarea doamnei Lect.univ.dr. Elisabeta Dobrescu, tinerii specialiști pregătesc expozițiile „Vulpăria Regală” și „Regele Botanist”, care vor fi prezentate în curând. De asemenea, vor efectua lucrări de mentenanță a vegetației de pe terasele Castelului Peleș.