Politics Technology

Senatorii americani Sanders, Murphy și Lee introduc un proiect de lege bipartisan pentru a restrânge puterile de război prezidențiale și acordurile de arme străine

Un grup bipartizian de senatori americani a introdus reforme radicale ale autorității executive de executare a războiului și reguli care reglementează vânzările de arme și urgențele naționale, într-un efort de a scoate înapoi puterile Congresului de la Casa Albă.

Senatorii Bernie Sanders (I-Vermont), Chris Murphy (D-Connecticut) și Mike Lee (R-Utah) au înaintat marți Legea puterilor de securitate națională – cel mai recent efort de reducere a puterilor prezidențiale de război, care s-au acumulat în mod constant în puterea executivă de-a lungul mai multor decenii.

„Cred că ne-am simțit mult prea confortabil cu participarea Statelor Unite la intervenții militare în întreaga lume și a trecut mult timp pentru ca Congresul să își reafirme rolul constituțional în materie de război și pace”, a declarat senatorul Sanders într-o presă lansare care anunță noua factură.

Parlamentarii au declarat că actul are trei obiective principale: clarificarea și modificarea rezoluției inițiale a puterilor de război; reformarea reglementărilor privind exportul de arme într-un mod care ar impune Congresului să „autorizeze afirmativ” anumite vânzări de arme străine; și modificarea regulilor privind situațiile de urgență naționale pentru a împiedica președinții să „exploateze o criză pentru a spori autoritatea executivă”.

Adoptată în 1973 în timpul războiului din Vietnam, rezoluția puterilor de război a fost menită să pună în evidență capacitatea Casei Albe de a angaja țara în conflict armat fără acordul parlamentarilor. Cu toate acestea, deoarece Constituția SUA specifică faptul că Congresul trebuie să declare în mod proactiv un război, rezoluția a dus efectiv la acea dispoziție, permițând acțiuni armate cu o simplă autorizație pentru utilizarea forței militare (AUMF), care nu corespunde unei declarații directe.

Noua legislație ar defini termenii cheie lăsați neclare în Rezoluția originală a puterilor de război, și anume semnificația „ostilităților”. Senatorii au spus că cuvântul „a fost interpretat atât de restrâns de către puterea executivă, încât aspectele cheie ale [Rezoluției puterilor de război] au devenit aproape lipsite de sens”.

Proiectul de lege ar adăuga „dinți” la rezoluție, întrerupând automat finanțarea războiului, cu excepția cazului în care președintele a obținut aprobarea Congresului, au spus senatorii. În timp ce parlamentarii necesită în prezent o majoritate împotriva dreptului de veto pentru a pune capăt acțiunilor militare neautorizate, proiectul de lege ar obliga în schimb Casa Albă să obțină „autorizație legală specifică” pentru a menține un război.

De asemenea, pe rt.com de 4 ori mai mulți soldați și veterinari americani au murit prin sinucidere decât în luptă de la Războiul împotriva Terorii din 11 septembrie – studiu

Congresul nu a declarat oficial războiul din 1942, când a dat lumină operațiunilor împotriva Ungariei, României și Bulgariei aliate de naziști. Războaiele și intervențiile americane s-au bazat pe diverse forme de AUMF, cum ar fi rezoluția din Golful Tonkin din epoca Vietnamului sau măsura din 2001 care a autorizat acțiuni împotriva autorilor atacurilor din 11 septembrie. De atunci a fost invocat pentru misiuni armate în cel puțin 14 țări .

Deși mai multe autorizații mai vechi rămân în cărți – inclusiv cele din 1991, 2001 și 2002, precum și o AUMF din 1957 care autorizează acțiunea împotriva „comunismului internațional” – Legea privind puterile de securitate națională ar „elimina” aceste măsuri.

În timp ce legea se concentrează în primul rând asupra puterilor de război prezidențiale, ea încearcă, de asemenea, să limiteze autoritatea executivă în ceea ce privește tranzacțiile cu armele străine și utilizarea urgențelor naționale.

Proiectul de lege ar obliga Casa Albă să obțină aprobarea „afirmativă” pentru vânzările de arme care depășesc o anumită sumă de dolari, inversând normele actuale care impun o majoritate semnificativă a parlamentarilor să blocheze o vânzare. De asemenea, ar limita utilizarea de către președinte a declarațiilor naționale de urgență, despre care senatorii au spus că ar putea „debloca o gamă largă de„ puteri de urgență ”.” Au menționat că 37 de astfel de urgențe naționale rămân în vigoare, unele provenind din anii 1970.

Noua legislație vine pe fondul altor încercări de a restrânge puterile executive de război, inclusiv o serie de proiecte de lege care vizează abrogarea mai multor AUMF existente. În timp ce cele două camere au adoptat o măsură bipartidă în 2019 care ar fi forțat sfârșitul implicării SUA în campania de bombardament a Arabiei Saudite în Yemen, președintele de atunci Trump a pus în veto proiectul de lege. A marcat prima dată când Congresul a încercat să invoce Rezoluția Puterilor de Război pentru a pune capăt unui conflict străin, de când a fost adoptată cu aproape o jumătate de secol mai devreme.

Tot pe rt.com Casa SUA votează pentru abrogarea autorizației de război din Irak în 2002, proiectul de lege trece la Senat

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *