Washingtonul și Berlinul au încheiat un acord care ar vedea că SUA renunță la opoziția aproape completă a conductei Nord Stream 2 pentru gazul rusesc, în schimbul investițiilor promițătoare ale Germaniei în Ucraina.
Oficialii administrației președintelui american Joe Biden au confirmat miercuri existența acordului, detalii despre care au fost dezvăluite presei anterior. Conform planului în patru puncte, Germania și SUA ar investi în securitate energetică și energie verde în Ucraina și Europa și vor susține „Inițiativa celor trei mări” condusă de Polonia și Croația.
Berlinul s-a angajat, de asemenea, să împingă Rusia să extindă actualul acord cu gazul cu Ucraina, care oferă Kievului taxe anuale de tranzit de 3 miliarde de dolari, până în 2034 – și a promis să sprijine sancțiunile împotriva Moscovei dacă va comite „agresiune” împotriva Ucrainei.
„În cazul în care Rusia va încerca să utilizeze energia ca armă sau să comită alte acte agresive împotriva Ucrainei, Germania va lua măsuri la nivel național și va face presiuni pentru măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancțiuni pentru limitarea capacităților de export rusești către Europa în sectorul energetic, ”, A declarat reporterilor un oficial al Departamentului de Stat, care a repetat declarația făcută de subsecretarul pentru afaceri politice Victoria Nuland în fața Comitetului pentru relații externe al Senatului mai devreme în acea zi.
Verbarea exactă apare și în declarația comună publicată de Ministerul German de Externe.
Între timp, Kremlinul a declarat că președintele rus Vladimir Putin a primit un telefon de la cancelarul german Angela Merkel cu privire la aranjament și amândoi au fost „mulțumiți” de rezultatul pentru Nord Stream 2. Posibilitatea prelungirii acordului de tranzit dintre Gazprom și Ucraina Naftogaz după 2024 a fost „atins”, a spus Kremlinul în citirea apelului.
Rapoartele timpurii despre acordul SUA-Germania vorbeau despre o investiție de 50 de milioane de dolari în proiecte energetice verzi și alte proiecte energetice în Ucraina. Încadrând acest lucru ca un efort de combatere a schimbărilor climatice, Berlin a spus că cele două țări vor „depune eforturi pentru a promova și a sprijini investiții de cel puțin 1 miliard de dolari … inclusiv de la terțe părți, cum ar fi entitățile din sectorul privat”. Donația inițială a Germaniei va fi de cel puțin 175 de milioane de dolari și poate fi prelungită în bugetele viitoare.
De asemenea, Germania a promis investiții de 70 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să se îndepărteze de cărbune și să-și modernizeze infrastructura de gaze, inclusiv crearea capacității de inversare a fluxului de gaze, în cazul în care Moscova va întrerupe aprovizionarea cu gaz la Kiev din orice motiv.
Acordul dintre SUA și Germania este în lucru de ceva timp, dar nu a fost anunțat săptămâna trecută în timpul vizitei lui Merkel la Washington. Potrivit Wall Street Journal, SUA au cerut o „clauză kill switch” în regulile de funcționare a conductei, dar Germania a refuzat, spunând că este un proiect comercial și o astfel de acțiune ar fi ilegală.
Washingtonul a insistat că SUA s-au „consultat îndeaproape” cu Ucraina și Polonia în această privință. Ambele țări vor pierde o pârghie economică și politică considerabilă – inclusiv capacitatea de a opri fluxul de gaze naturale din Rusia în UE – după finalizarea conductei și lucrează febril de ani de zile pentru a o opri.
Fostul consilier de politică al Pentagonului, Derek Chollet, acum un înalt oficial al Departamentului de Stat, a călătorit la Kiev săptămâna aceasta pentru a informa guvernul președintelui Volodymyr Zelensky despre detaliile acordului – și îl invită să viziteze Casa Albă pe 30 august.
Nuland a declarat miercuri Senatului că rapoartele – publicate marți în Politico, care citează oficiali nenumite – că administrația Biden a încercat să preseze Kievul să rămână tăcut în legătură cu acordul dintre SUA și Germania sunt „categoric incorecte”. În timp ce conducta este „proastă” pentru Ucraina, a spus ea, acordul le oferă „mai mult decât au avut ieri”.
Înțelegerea cu Berlinul este un acord de salvare a feței pentru Biden, a cărui administrație a aruncat de facto prosopul în încercările de a bloca finalizarea conductei în mai. Spunând că o presiune suplimentară asupra Germaniei ar fi contraproductivă și ar înstrăina un aliat, Departamentul de Stat a renunțat la sancțiunile împotriva Nord Stream 2 și a CEO-ului său german, în timp ce aruncă asupra navelor de construcții rusești.
Casa Albă a susținut că nu poate opri conducta care era deja completată cu 95% în momentul în care Biden a preluat funcția. Predecesorul său Donald Trump a reușit să amâne conducta cu doi ani, intimidând cu succes un contractant elvețian-olandez cu sancțiuni, până când s-au implicat nave de construcție rusești.
Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!