Jocurile Olimpice de la Tokyo vor marca „o sărbătoare a speranței” și vor arăta ce se poate realiza prin cooperarea internațională pe fondul Covid-19, a declarat șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, deși a avertizat că lumea „eșuează” să rezolve criza.
„Jocurile Olimpice au puterea de a aduce lumea împreună, de a inspira, de a arăta ce este posibil”, a declarat miercuri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, în a doua zi de întâlniri ale Comitetului Olimpic Internațional. El a adăugat că jocurile vor fi o „sărbătoare a speranței” atât de necesară pentru cei obosiți de pandemie.
Fie ca razele de speranță din acest ținut să lumineze o nouă zori pentru o lume sănătoasă, mai sigură și mai corectă.
Redefinind motto-ul olimpic – „Mai rapid, mai înalt, mai puternic, împreună” – ca slogan pentru consolidarea vaccinărilor la nivel mondial, Tedros a cerut guvernelor să se ajute reciproc să atingă un obiectiv universal de imunizare de 70% până la mijlocul anului 2022.
„Trebuie să fim mai rapizi în distribuirea vaccinurilor în întreaga lume. Trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea a 70% din populația tuturor țărilor până la mijlocul anului viitor ”, a spus el. „Trebuie să fim mai puternici în eliminarea tuturor barierelor care ne stau în cale de a extinde producția. Și trebuie să facem totul împreună, solidar ”.
Deși Tedros a oferit un mesaj în mare măsură pozitiv, el a vorbit, de asemenea, în termeni mai îngrozitori în anumite momente ale discursului său principal, sugerând că eforturile globale împotriva coronavirusului nu au fost suficiente.
„Am venit să răspund la o întrebare. Este o întrebare pe care mi se adresează deseori și pe care o pun oamenii lumii: când se va termina această pandemie? ” el a spus, adăugând „Într-adevăr, pandemia Covid-19 ne-a pus multe întrebări: Despre noi înșine; și despre lumea noastră. ”
Pandemia este un test. Și lumea eșuează.
El a observat că peste 4 milioane au murit deja de la izbucnirea pandemiei la sfârșitul anului 2019, menționând că până la finalizarea discursului, alte 100 de persoane și-ar pierde viața din cauza virusului. „Până când flacăra olimpică va fi stinsă pe 8 august, alți 100.000 de oameni vor pieri”, a continuat el.
Jocurile de la Tokyo vor începe pe 23 iulie. Au fost inițial programate pentru anul trecut, dar au fost amânate din cauza temerilor de sănătate pe fondul pandemiei. Cu toate acestea, aceste preocupări au persistat. În ciuda regulilor stricte de intrare, 67 de infecții cu coronavirus au fost detectate în Japonia printre cei care au ajuns să concureze la jocuri, potrivit Reuters. Într-un efort de a minimiza riscurile pentru sănătate, autoritățile japoneze au mandatat participanții să concureze în locuri goale fără spectatori, o premieră în istoria modernă de 125 de ani a olimpiadelor moderne.
Cu toate acestea, de marți, comitetul de organizare din Tokyo a declarat că încă nu a exclus anularea totală a jocurilor pentru a doua oară, șeful comisiei Toshiro Muto declarând că organizatorii trebuie să urmărească atent situația.
„Nu putem prezice ce se va întâmpla cu numărul de cazuri de coronavirus. Deci, vom continua discuțiile dacă există o creștere a cazurilor ", a spus Muto. „În acest moment, cazurile de coronavirus pot crește sau scădea, așa că ne vom gândi la ce ar trebui să facem atunci când apare situația”.
Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!