CIA a însărcinat un ofițer veteran implicat în vânătoarea de o decadă a lui Osama Bin Laden să investigheze așa-numitul „sindrom Havana” care îi afectează pe spioni și diplomați americani din străinătate, a raportat Wall Street Journal.
Directorul CIA, William Burns, l-a selectat recent pe ofițerul de informații, care nu a fost identificat, pentru a conduce un grup de lucru care examinează simptomele inexplicabile, a raportat jurnalul miercuri, citând „actuali și foști oficiali familiarizați cu problema”.
Un veteran al vânătorii CIA pentru bin Laden va conduce o echipă care investighează misteriosul „sindrom Havana”, au declarat oameni familiarizați cu problema https://t.co/1oEpAJjabh
– The Wall Street Journal (@WSJ) 21 iulie 2021
Agenția ar fi lansat grupul de lucru în februarie, în timp ce o inițiativă separată a Departamentului de Stat a început și în martie, condusă de Pamela Spratlen, fostă ambasadoră în Kârgâzstan și Uzbekistan între 2011 și 2018.
Un număr de observatori online au găsit ironie în noua numire, amintind că căutarea personajului al-Qaeda a durat mai mult de un deceniu după invazia Washingtonului din Afganistan în 2001.
O, băiete, mă întreb dacă acesta va dura 10 ani și va implica și o tonă de tortură inutilă
– Aidan (@ancom_enjoyer) 21 iulie 2021
Deci – cel mai bun caz – va dura 10 ani pentru a găsi sursa și va fi în locul în care nimeni nu se aștepta?
– Nebojša Malić (@NebojsaMalic) 21 iulie 2021
Bin Laden a fost în cele din urmă situat în 2011 într-un sat chiar la nord de capitala pakistaneză, după ce a ieșit din Afganistan în primele zile ale războiului SUA, care a continuat încă 20 de ani, indiferent. Potrivit jurnalistului Seymour Hersh, locația sa a fost cunoscută de mult timp de serviciile de informații pakistaneze , care lucrează îndeaproape cu comunitatea americană de informații.
Înseamnă asta cheia pentru a afla sindromul Havanei este să postezi o recompensă de 25 de milioane de dolari și să aștepți ca un ofițer de informații străin să se prezinte și să îl revendice? https://t.co/3z6teD6yFz
– Jacob Silverman (@SilvermanJacob) 21 iulie 2021
Deși cauza sa rămâne necunoscută, „sindromul Havanei” a afectat până la 200 de americani de când a fost detectat pentru prima dată la Ambasada SUA în Cuba în 2016, au susținut marți oficialii americani. Ei au spus că aproape jumătate din cazurile raportate implică ofițeri CIA sau rudele lor, în timp ce celelalte au fost împărțite între Pentagon și personalul Departamentului de Stat. O serie de simptome au fost legate de boală, inclusiv amețeli, probleme cognitive, greață, oboseală și dureri de cap severe.
În decembrie anul trecut, un grup de la Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină a ajuns la concluzia că un dispozitiv „cu energie direcționată, cu frecvență radio (RF)” a fost probabil un vinovat în spatele bolii misterioase. Cu toate acestea, alți experți și-au exprimat îndoielile cu privire la ipoteza „energiei direcționate”, precum Cheryl Rofer, care a lucrat ca chimist la Laboratorul Național Los Alamos timp de aproape patru decenii.
„Dovezile pentru efectele cu microunde de tipul sindromului Havana sunt extrem de slabe”, a scris ea într-un articol publicat în mai pentru Politică externă. „Niciun susținător al ideii nu a subliniat modul în care ar funcționa de fapt arma. Nu s-au oferit dovezi că o astfel de armă a fost dezvoltată de nicio națiune. ”
Alte teorii au fost, de asemenea, plutite. În timp ce Associated Press a lansat în 2017 un sunet de tip cricket care se pretinde a fi un „atac sonor” asupra diplomaților americani din Cuba, o pereche de experți au analizat înregistrarea și au stabilit că nu sună doar ca insecte, ci a fost literalmente apel de împerechere al greierului cu coadă scurtă al Indiei masculine. Neurologii care au vorbit cu The Guardian au sugerat, de asemenea, că „ isteria în masă ” ar putea explica sindromul Havanei, spunând că ar putea fi mai degrabă psihosomatic decât rezultatul unei arme avansate.
Cu toate acestea, Washingtonul a încercat să arunce vina subtil asupra Moscovei pentru simptomele ciudate, numeroase rapoarte din mass-media citând „oficiali de top” anonimi care „suspectează în mod privat că Rusia este responsabilă de sindromul Havanei”. Cu toate acestea, puține sau deloc dovezi nu au fost furnizate pentru a susține afirmația.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!