Maternitatea din Oradea a fost dotată cu aparatură şi tehnică ultramodernă printr-un proiect transfrontalier în valoare de 1.200.000 de euro, a informat joi municipalitatea printr-un comunicat.
Dotările Maternităţii s-au îmbogăţit astfel cu echipamente moderne: o masă de operaţie cu accesorii de ginecologie, sistem lampă scialitică LED cu braţ pentru monitor şi cameră video HD, turn laparoscopie complet echipat, sistem de anestezie, aparat de monitorizare a funcţiilor vitale pentru terapie intensivă, ventilatoare pentru terapie intensivă, defibrilator cardiac intern-extern, sterilizator plasmă, set complet mobilier de inox pentru sala de operaţie, kituri de recoltare ş.a, potrivit agerpres.ro.
„Pentru paciente încercăm să asigurăm condiţii bune, de calitate şi să răspundem nevoilor acestora. Acest proiect a pornit dintr-o necesitate stringentă de a reabilita/renova blocul de obstetrică-ginecologie din cadrul Maternităţii din Oradea. Vorbim de acţiuni de achiziţionare de aparatură medicală, de acţiuni de screening şi conştientizare a principalelor probleme ginecologice, informarea populaţiei defavorizate, precum şi instruirea personalului medical al Maternităţii din Oradea”, a declarat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Oradea, dr. Lucia Daina.
Nu este singurul proiect al cărei beneficiar a fost Maternitatea din Oradea. La finalul anului trecut, administraţia publică locală a inaugurat Blocul operator de ginecologie şi Secţia de obstetrică-ginecologie, ambele trecând printr-un amplu proces de reabilitare şi modernizare finanţat de Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local şi din veniturile proprii ale Spitalului Judeţean. Datorită investiţiilor, unitatea a devenit una dintre cele mai moderne din ţară.
„Principalul nostru atu este că tot ce s-a investit în spitalele din Bihor s-a investit în concordanţă cu nivelul şi competenţele personalului medical. Avem medici bine pregătiţi, care au dus aceste achiziţii de aparatură la nivelul pe care şi l-au dorit. Toate aparatele achiziţionate cu fonduri europene şi-au dovedit utilitatea”, a afirmat dr. Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea.
Directorul Direcţiei management proiecte cu finanţare internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş, a susţinut că investiţiile în sistemul medical orădean nu se opresc aici.
„Primăria pune umărul din greu la ceea ce înseamnă dezvoltarea şi modernizarea sistemului de sănătate, investiţiile cu fonduri europene fiind mari. Avem în derulare cele două proiecte importante de reabilitare energetică a Spitalului Judeţean şi a Spitalului Municipal, dar să nu uităm şi de proiectul strategic aflat în derulare şi finanţat tot prin programul România-Ungaria, precum şi proiectul de dezvoltare a Spitalului Municipal care e deja într-o fază avansată”, a precizat Moş.
Proiectul transfrontalier de dotare a fost implementat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara (lider de proiect) şi cu Universitatea din Debrecen (Ungaria).
Finanţat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, proiectul s-a derulat în perioada martie 2019 – iulie 2021 şi a avut ca principale obiective: îmbunătăţirea serviciilor medicale ale unităţii spitaliceşti, achiziţionarea de aparatură medicală, reducerea incidenţei bolilor ginecologice şi cardiovasculare prin activităţi preventive şi de educaţie pentru sănătate şi instruirea personalului medical al Maternităţii.