Guvernul marocan ar fi dat în judecată Amnesty International și un ONG francez pentru defăimare, după ce grupurile au susținut că agenții Rabat au folosit malware israelian pentru a spiona politicieni francezi, inclusiv președintele Emmanuel Macron.
"Statul marocan … dorește să fie aruncată toată lumina posibilă asupra acestor afirmații false din partea acestor două organizații, care fac afirmații fără niciun fel de dovezi concrete sau demonstrative" , a declarat joi Olivier Baratelli, avocat al Marocului, potrivit AFP. .
Potrivit datelor analizate de Amnesty and Forbidden Stories, o organizație de anchetă franceză, agenții de informații marocani au folosit malware-ul „Pegasus” – dezvoltat de firma israeliană NSO – pentru a spiona comunicările telefonice ale președintelui Macron, fostului prim-ministru Edouard Philippe, altor 14 miniștri și mai mulți jurnaliști francezi. Acuzațiile au fost raportate pentru prima dată luni de Le Monde, unul dintre cele 17 medii cu care cele două organizații și-au împărtășit datele.
Guvernul marocan a negat imediat acuzațiile, numindu-le „nefondate și false” și a afirmat că „nu a achiziționat niciodată software de computer pentru a se infiltra în dispozitivele de comunicație”.
Macron însuși a convocat joi o întâlnire de securitate de urgență, la o zi după ce biroul său a promis că va investiga acuzațiile „foarte grave”.
Procesul de defăimare nu va începe probabil până anul viitor, deși o audiere preliminară este stabilită pentru octombrie la Paris. Procurorii din capitala Franței au lansat între timp propria anchetă asupra acuzațiilor de spionaj marocan.
Amnistia și Poveștile interzise au pus mâna pe un document filtrat de la ONS care ar fi inclus 50.000 de numere de telefon ale politicienilor, jurnaliștilor, activiștilor și personalităților din afaceri. Aceste numere ar fi fost listate ca fiind de interes pentru clienții malware-ului „Pegasus” al NSO, care poate monitoriza în mod ascuns apelurile telefonice, textele și comunicările online ale telefoanelor mobile țintă. Nu toate cele 50.000 de numere au fost urmărite, dar o sursă a declarat pentru The Guardian că cei 45 de clienți Pegasus au urmărit în medie 112 numere fiecare.
Macron nu este singura persoană politică la nivel înalt presupusă a fi supravegheată. Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador ar fi fost spionat de administrația predecesorului său, președintele Enrique Peña Nieto. Potrivit rapoartelor mass-media, premierul ungar Viktor Orban a folosit, de asemenea, Pegasus pentru a spiona un adversar politic, la fel ca și premierul indian Narendra Modi .
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!