Timp de milenii, lumea artei a rămas în mare parte neschimbată. Tradiția s-a rotit întotdeauna în jurul artiștilor care își vând opera la muzee, galerii sau colecționari individuali. În schimb, artistul avea să obțină o valoare de piață pentru munca lor, care era adesea păstrată în seifuri private și afișată doar atât de des publicului.
Odată cu apariția NFT-urilor, mulți artiști sunt acum capabili să-și ia lucrările și să le ofere spre vânzare sub formă de colecție digitală. Prin intermediul acestor active digitale blockchain, artistul nu poate menține doar proprietatea asupra unei piese de artă pe care o produc, ci și câștiga redevențe din vânzările făcute pe piețele secundare.
Fără îndoială, NFT-urile schimbă scena artei contemporane, deoarece artiștii nu mai trebuie să se bazeze pe galerii și muzee ca unic mediu prin care își pot vinde lucrările. Această schimbare de perspectivă a permis o mai mare libertate și alegere în munca artiștilor, aducând în același timp noi audiențe și un nou flux de artiști tradiționali către NFT-uri.
Iată o privire asupra celor mai renumiți artiști contemporani care au intrat în NFT-uri în ultima vreme.
Damien Hirst
Hirst a lansat recent proiectul „The Currency”, care constă din 10.000 de NFT-uri corespunzătoare printurilor fizice ale operei sale de artă vechi de cinci ani, acum stocate în seifuri. NFT-urile vor costa cumpărătorilor 2.000 USD pe bucată și vor fi disponibile pentru cumpărare până la sfârșitul lunii.
NFT-urile schimbă lumea, iar lumea artei se uită din ce în ce mai mult către cripto, totuși, pentru Damien Hirst, nu este vorba doar de o schemă de îmbogățire rapidă, care este prezentată în toată mass-media. Artistul și antreprenorul englez a fost odată unul dintre cei mai tineri artiști contemporani care au dominat scena de artă din Marea Britanie în anii 1990 și este cel mai bogat artist viu din regiune, potrivit rapoartelor.
Proiectul Monedă este setat pentru a estompa liniile dintre fungibilitate și nefungibilitate (în special bani și artă), deoarece colecționarii de NFT-uri ale lui Hirst vor avea posibilitatea de a obține fie pictura fizică, fie versiunea NFT a picturii. NFT va fi o fotografie de înaltă rezoluție a picturii fizice.
Într-un interviu acordat Cointelegraph, Hirst a spus că obișnuia să ofere multă artă și că va fi frustrat ori de câte ori oamenii vor vinde arta.
„Presupun că tot acest proiect este ca un test. Este ca atunci când te duci jos, în casă, dacă ai un tablou și nu trece mult timp până când locul reprezintă un semn de dolar. ”
Related: Artistul britanic Damien Hirst folosește NFT-uri pentru a estompa granițele dintre artă și bani
Alte lucruri esențiale ale lucrării lui Hirst includ o vânzare din 2008 a proiectului „Always Beautiful Inside My Head Forever”, care s-a vândut cu peste 220 de milioane de dolari într-o vânzare directă la o licitație, precum și proiectul „For the love of God” care a presupus un diamant -craniu încrustat care s-a vândut cu 100 de milioane de dolari.
Într-un interviu acordat Cointelegraph , Hirst a spus că a fost enervat de aplicații precum iTunes care iau proprietatea muzicienilor și a aplaudat NFT-urile pentru contribuția lor în a ajuta artiștii să își păstreze proprietatea asupra creațiilor lor.
În legătură cu: pictograma de artă britanică Damien Hirst va accepta plățile BTC, ETH pentru tiraj
Philip Colbert
Cu un fundal puternic în artă contemporană, precum și în design grafic, Colin Philip Colbert era deja o stea recunoscută în creștere a lumii artei pop înainte de a se alătura spațiului NFT. Artistul contemporan britanic a ajuns chiar până la a primi laudele legendarului designer André Leon Talley. Colbert și-a început debutul ca student la Universitatea din St Andrews din Scoția, înainte de a se muta pe scena artistică din East End, aflată pe atunci în Londra, unde a conceput proiectul care avea să devină Lobsteropolis.
Bazat pe proiectul inițial al Universității Lobster de la Colbert, Lobsteropolis este un oraș digital construit pe lumea virtuală bazată pe blockchain-ul Decentraland, conținând elemente compozite ale operei lui Colbert din mai multe expoziții internaționale de artă, spectacole și muzee.
Ambițiosul proiect oferă o scurtă privire asupra unei industrii emergente care prezintă o intersecție între tehnologia blockchain și lumea artei. De asemenea, oferă un mediu deschis de lume virtuală care permite oamenilor să interacționeze între ei și cu arta.
Deja, lucrarea lui Colbert a atras laudele unor personalități celebre din lumea artei, inclusiv Simon de Pury, un licitator și curator de artă de renume mondial și Charles Saatchi, un colecționar de artă contemporană și un om de afaceri.
Colbert a spus că spațiul digital îi permite să exploreze narațiunea artei sale într-un mod nou.
Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale lui Lobsteropolis este o opera de artă hibridă și o caracteristică de performanță muzicală intitulată Lob-Ster De-Vo, care este o experiență multimedia pe temă de bandă rock. Orașul nu este doar o expoziție de artă, ci și o lume virtuală interactivă. Lobsteropolis împinge limitele realității virtuale și augmentate într-o experiență de joc care permite utilizatorilor să interacționeze cu colegii lor și să creeze mai multe straturi de fantezie.
Related: Aducerea artei pop contemporane la un metavers NFT
Huang Heshan
„Grădina Bu Tu” este cea mai recentă artă imobiliară bazată pe NFT a lui Huang Heshan, care va fi prezentată la Taobao Maker Festival. Tânărul artist chinez care a presupus inițial că totul legat de blockchain ar fi „foarte complicat și supărător de operat” recunoaște cu surprinderea sa că lucrul cu jetoane nefungibile este mult mai ușor.
Huang își va lansa proiectul virtual „Bu Tu Garden” la Taobao Maker Festival, care este un eveniment anual care sărbătorește arta și antreprenoriatul chinezesc. Taobao, o platformă deținută de Alibaba, va prezenta NFT-uri pentru prima dată de la începutul festivalului în 2016.
Proiectul de artă de debut NFT al lui Huang este construit pe protocolul blockchain NEAR și este format dintr-un peisaj imobiliar virtual care cuprinde mai mult de 1.000 de structuri virtuale, 300 de vile de familie high-end și alte 1.000 de umbrele de soare.
Cu un fundal în artele plastice, Grădina Bu Tu a lui Huang ia după gusturile locale ale străzilor chinezești într-un design sălbatic plin de copaci colorate, inspirat de povestea unui magnat imobiliar fictiv dedicat construirii de locuințe pentru cu atât mai puțin norocoși.
Grimes
Un alt artist care debutează în peisajul NFT este Grimes . Cunoscută popular pentru explorarea muzicii synth-pop și a artei experimentale, Grimes și-a vândut recent lucrările digitale pentru o sumă uimitoare de 6 milioane de dolari într-o licitație pe Nifty Gateway. Opera de artă include o serie de opere de artă vizuale și audio unice. O piesă specială numită „Moartea Vechiului” s-a vândut cu peste 350.000 de dolari. O mare parte din vânzările în valoare de peste 6 milioane de dolari au provenit din piese de artă individuale care cuprindeau mii de exemplare, vândute cu 7.500 de dolari fiecare.
În legătură cu aceasta: licitația NFT a muzicianului Grimes generează 5,8 milioane de dolari în 20 de minute
Cântărețul canadian și artistul vizual au reușit deja să fie o vedetă pop aclamată de critici cu mult înainte de a intra în spațiul NFT. Muzica ei electronică pop, precum și relația ei cu Elon Musk (CEO și antreprenor tehnologic) i-au adus un număr mare de peste 1,9 milioane de oameni pe Instagram. Prin lucrările sale NFT, își prezintă talentul versatil în scriere, producere și editare a muzicii sale.
Steve Aoki și Antonio Tudisco
Antoni Tudisco este un director creativ și un artist vizual 3D care s-a născut și a crescut în Hamburg, Germania. El se laudă cu un background în managementul mass-media și design și dezvoltare web, printre alte domenii de studiu.
Entuziastul și designerul modei a colaborat cu mărci de top precum Adidas, Nike, Versace și Puma și a atras atenția unor artiști precum Will Smith . De asemenea, are brandul său TUDISCO STUDIO , pe care l-a dezvăluit recent la o expoziție de pistă din New York.
Acum, Tudisco debutează în spațiul NFT colaborând cu producătorul de muzică american și DJ Steve Aoki pentru a crea „Dream Catcher”.
Până în prezent, opera de artă a câștigat deja peste 4,29 milioane de dolari și presupune o colecție de NFT-uri care pot fi răscumpărate sub forma unui ecran fizic care afișează opera de artă. În afară de Tudisco, Aoki a colaborat și cu vorbitorul motivațional Tom Bileu în lansarea setului NFT „Neon Future”.
Intersecția dintre tehnologie și artă
În timp ce arta modernă devine din ce în ce mai accentuată cu tehnologia, unii cred încă că va exista întotdeauna un loc pentru lucrările de artă tradiționale în galerii și case de licitații. Cu toate acestea, unul dintre cele mai bune aspecte ale NFT-urilor este că acestea oferă o oportunitate noilor artiști de a obține o piață pentru arta lor, în special pentru artiștii care nu sunt capabili să se înscrie în prestigioase programe de absolvent de artă plastică. Cu NFT-uri, artiștii își pot vinde lucrările direct colecționarilor și fără a fi nevoie de intermediari. Nu mai trebuie să se îngrijoreze de barierele geografice, financiare și educaționale. Acesta este viitorul artei contemporane?