Politics Technology

Visul lui Gilgamesh: SUA confiscă tableta sumeriană furată din Irak și cumpărată de Hobby Lobby

Guvernul SUA a confiscat o tabletă cuneiformă sumeriană veche, care a fost cumpărată de un dealer american în timpul invaziei din 2003 și achiziționată ulterior de lanțul de magazine de artizanat Hobby Lobby pentru Muzeul Bibliei din Oklahoma.

Marți, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că Hobby Lobby – ai cărui proprietari sunt creștini devotați – au fost de acord să renunțe la artefactul care conține o porțiune din epopeea sumeriană antică a lui Gilgamesh, una dintre cele mai vechi opere de literatură din lume.

"Confiscarea tabletei de vis Gilgamesh demonstrează angajamentul continuu al [DOJ] de a elimina bunurile culturale de contrabandă de pe piața de artă din SUA", a declarat procurorul general asistent Kenneth Polite Jr.

Agenții federali au confiscat inițial tableta de la muzeul din Oklahoma City în septembrie 2019. Hobby Lobby a achiziționat-o într-o vânzare privată în 2014, de la o casă de licitații din Londra pe care DOJ nu a numit-o, dar despre care s-a raportat că este Christie's.

„Valoarea culturală a acestei tablete care a călătorit în lume sub falsă proveniență depășește orice valoare monetară”, a declarat agentul special Peter Fitzhugh de la Homeland Security Investigations, care a fost implicat în proceduri.

Tableta are o vechime de peste 4.000 de ani, măsoară aproximativ 15 cm pe 12 cm și este înscrisă în limba Akkad.

Potrivit unei plângeri depuse de DOJ pe 16 iulie, negociatorul american de antichități fără nume a vizitat Anglia „în sau în 2001” pentru a vizualiza o serie de tablete cuneiforme antice într-un apartament din Londra. Se presupune că artefactele ar fi aparținut dealerului iordanian de monede Ghassan Rihani, care a murit în același an.

„Aproximativ în martie sau aprilie 2003” – în perioada în care SUA au invadat Irakul – dealerul a vizitat din nou apartamentul și a cumpărat tableta, despre care se spunea că este „incrustată de murdărie și de citit”, de la un „membru al familiei” Rihani. Dealerul a expediat apoi tableta în SUA fără a-și declara conținutul și a curățat-o, moment în care inscripția a fost recunoscută ca parte a Epopeii lui Gilgamesh.

În 2007, dealerul de antichități a vândut tableta alături de o scrisoare în care pretindea în mod fals că a fost găsită într-o cutie cumpărată la o licitație din 1981. Tableta a fost apoi revândută „de mai multe ori” până când a ajuns la casa de licitații, moment în care a fost cumpărată de Hobby Lobby și trimisă la muzeu.

De asemenea, pe rt.com , licitațiile guvernului SUA oferă doar o copie a albumului Clanului Wu-Tang, deținut odinioară de renumitul „Pharma Bro” Martin Shkreli

Potrivit lui Jacquelyn Kasulis, avocat în funcție al SUA pentru districtul de est al New York-ului, DOJ intenționează să returneze în cele din urmă „rara și antica capodoperă a literaturii mondiale în țara sa de origine”.

Muzeele irakiene au suferit mai multe vrăji de jaf în ultimele trei decenii. Nouă dintre muzeele regionale ale țării au fost vizate de jefuitori în 1991 în timpul războiului din Golf. Furia a dus la distrugerea sau furarea a aproximativ 4.000 de artefacte.

Autoritățile irakiene au estimat că peste 35.000 de articole au fost preluate de la Muzeul Național al Irakului din Bagdad, când a fost demis în timpul invaziei din 2003. Guvernele irakiene ulterioare susținute de SUA au încercat să obțină întoarcerea artefactelor, dar au avut puțin succes. În 2014, când grupul terorist Statul Islamic (IS, fost ISIS) a revendicat o mare parte din Irak și Siria și a jefuit muzeul din Mosul, guvernul SUA s-a angajat să reducă comerțul cu artefacte furate, spunând că veniturile ar putea contribui la finanțarea terorismului.

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *