Romanii prefera creditele in lei, peste 80% din imprumuturile din perioada 2016-2020 fiind contractate in moneda nationala.
Bancile din Romania au acordat credite noi populatiei si companiilor in valoare de 388 miliarde lei, in perioada 2016-2020, cu 37,5% mai mult comparativ cu soldul creditului neguvernamental de la sfarsitul anului trecut, care s-a cifrat la 282 miliarde lei.
Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor condusa de Bogdan Neacsu (foto), in cei cinci ani, portofoliul de credite noi a depasit soldul creditului neguvernamental cu peste o treime. In perioada ultimilor cinci ani, cererea de credite de la companii a impulsionat activitatea de creditare la nivelul sistemului bancar romanesc.
Creditele populatiei
Populatia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi in cei cinci ani, in timp ce companiile au contractat imprumuturi in proportie de 55,55%. Trendul de crestere mai alerta a creditarii corporate este estimat sa se mentina.
Reinnoirea partiala a portofoliului de credite se explica prin scadenta scurta a imprumuturilor contractate de companii, intr-o pondere importanta. Soldul creditului neguvernamental se calculeaza ca diferenta dintre totalul creditelor noi acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.
Leul, la putere
Repartitia pe monede arata un interes mare pentru creditele noi acordate in moneda nationala, peste 80% din imprumuturile din perioada 2016-2020 fiind contractate in lei, in timp ce 17,1% au fost acordate in euro si 2,5% in dolari.
Populatia a accesat credite aproape numai in lei, 98% din total fiind in moneda nationala, ceea ce a condus la eliminarea riscului valutar. Companiile au luat credite in lei in proportie de 66,13% din total, restul fiind imprumuturi in valuta. Creditele noi acordate in euro au fost accesate preponderent de companii (95,24%) si numai 4,76% de catre populatie, in timp ce imprumuturile noi in dolari au fost contractate aproape in totalitate de companii (98,7%).