Life Lifestyle National Natural Technology Uniunea europeană

UE trebuie să ajute la evitarea unei drame umanitare în Afganistan, afirmă un reprezentant al Comisiei Europene

Twitter

Conflictul din Afganistan riscă să determine o jumătate de milion dintre locuitori să caute refugiu în ţările vecine, ceea ce va avea un impact asupra migraţiei, a avertizat marţi un reprezentant al Comisiei Europene, relatează AFP, potrivit agerpres. 

„Ne confruntăm cu o dramă umanitară, dar suntem departe de o criză migratorie”, a precizat el. „Intrările neregulate de cetăţeni afgani în UE sunt la un nivel foarte scăzut, circa 4.000 de la începutul anului, respectiv cu 25% mai puţin decât în 2020 pentru aceeaşi perioadă, şi majoritatea repatrierilor sunt voluntare”, a adăugat el.

Bruxelles-ul dă voie Lituaniei să-şi facă GARD la frontiera cu Belarus

Şase state membre – Germania, Austria, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca şi Grecia – au cerut Bruxellesului să poată continua repatrierile de migranţi afgani, drept răspuns la o solicitare a autorităţilor de la Kabul către UE de a le suspenda.

„În 2021, din cele 1.200 de repatrieri în Afganistan, 1.000 au fost voluntare şi 200 forţate”, a precizat Comisia. „Ţinând cont de context, statele membre nu ar trebuie să realizeze operaţiuni de repatriere forţate”, a adăugat executivul comunitar.

În schimb vor fi necesare ajutoare pentru Iran şi Pakistan în faţa afluxului aşteptat de refugiaţi. Potrivit Bruxellesului, Iranul găzduieşte 3 milioane de afgani şi şi-a lăsat frontierele deschise, în timp ce Pakistanul, care găzduieşte deja 3,5 milioane de afgani, şi-a închis graniţele, solicitând un paşaport şi viză pakistaneză pentru a intra.

„Dar situaţia umanitară este preocupantă. Suntem foarte îngrijoraţi din cauza nevoilor, întrucât planurile ONU sunt subfinanţate”, a avertizat înaltul funcţionar european. O situaţie similară a fost cauza mişcărilor de refugiaţi sirieni către UE în 2015.

„UE lucrează cu Naţiunile Unite pentru a răspunde exigenţelor pe care le impune deplasarea unei jumătăţi de milion de afgani. Trebuie să creăm condiţiile de primire pentru aceşti refugiaţi dacă criza va continua”, a adăugat el.

SCURGERI de clor la o crescătorie de somoni! 96.000 de peşti au murit!

UE va propune alocarea de vize umanitare pentru colaboratorii afgani ai statelor membre şi persoanele în pericol. Mutări ale unor persoane în UE sunt de asemenea prevăzute, „dar decizia este o competenţă a statelor”, a reamintit responsabilul Comisiei.

Uniunea Europeană este preocupată de evoluţia situaţiei militare din Afganistan, unde avansul talibanilor pare de neoprit, în condiţiile în care nouă state membre şi Regatul Unit au încă ambasade la Kabul. Delegaţia UE este de asemenea operaţională, dar se pune întrebarea dacă securitatea personalului poate fi asigurată, notează AFP.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor.
Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *