ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
S-a început prin intonarea imnului „Deșteaptă-te, Române!” de către corul Asociației Unirea 2009 Carei. Apoi a urmat parastasul în memoria victimelor Dictatului de la Viena, slujba fiind oficiată de pr. Lucian Cociorva și pr. Gheorghe Sorian din Ianculești. În afară de aceștia, nu au fost prezenți preoți sau credincioși de la nici una dintre bisericile din Carei, întrucât Protopopiatul Carei nu a binevoit să aducă la cunoștința parohiilor din subordine invitația transmisă personal de d-na Daniela Ciută.
Pe Monumentul comemorativ ridicat în anul 2018 sunt trecute numele românilor scoși din casele lor în toamna anului 1940. Toți au fost credincioși români, indiferent cărui cult aparțineau. Pentru ocupantul hortyst a contat doar naționalitatea lor, nu și confesiunea lor, fiind expulzați deopotrivă ortodocșii și greco-catolicii.
Asociația Județeană a Refugiaților și expulzaților români din 1940 a depus la baza monumentului o „capsulă a timpului” pentru ca, peste veacuri, să se cunoască date despre construcția ridicată în 2018.
Au urmat depuneri de coroane de flori pe un fundal muzical asigurat de corul Unirea 2009 „Dac-am plecat Ardealule din tine”.
A impresionat prezența românilor din mai multe localități din țară: București, Oradea, Iași, Drobeta-Turnu Severin, Baia Mare, Cluj Napoca, practic a fost o reuniune de familie reîntregită.
Ardealul, Moldova și Țara Românească au rostit Prezent în fața Monumentului comemorativ al românilor refugiați și expulzați.
Date din arhivele militare și din relatări ale membrilor de familie a oferit cu deosebită acuratețe col(r) Constantin Moșincat. Unul dintre satele devastate și care a avut parte de numeroase schingiuiri în masă a fost satul Scărișoara Nouă. Istoria satului a fost pusă pe note și redată de grupul de români îmbrăcați în costume tradiționale.
Tot pe note au redat suferința pricinuită în urma expulzărilor și grupul de români din Marna Nouă.
Au recitat Miruna Răcășan, Octavian Fuzi, Mara Țineghe iar din partea Societății Avram Iancu filiala Bihor, Cătălin Mladin.
Respect și considerație pentru prof.dr.Ioan Condor, președintele Societății Avram Iancu filiala București, membru de onoare al ASTRA Carei, care a venit special pentru această manifestare împreună cu familia sa.
A rostit o alocuțiune și președintele societății Avram Iancu Baia Mare, Ioan Tuhuțiu, o prezență constantă la manifestările românești din Carei.
Un talent în devenire, Aida Negrea, a făcut să răsune ,,Transilvanie frumoasă,, din piepturile tuturor.
Fiecare dintre cei prezenți a rostit o rugăciune, a vărsat o lacrimă și a cântat din repertoriul patriotic în memoria celor care ne sunt azi exemple: NU au cedat, nu au renunțat la identitatea lor românescă chiar cu prețul vieții de multe ori. Schingiuirile în masă și expulzarea nu i-a înspăimântat. Pentru ei era mai important de apărat zestrea ce trebuia lăsată moștenire generațiilor viitoare.
În semn de respect și mulțumire pentru Armata Română eliberatoare, participanții au purces la finalul manifestării într-un Marș al Recunoștinței până la Monumentul Ostașului Român din centrul orașului. Cu steagurile tricolore fluturând, încadrați de mașini de Poliție și Jandarmerie, alaiul de români a mărșăluit pe ritmul cântecelor patriotice.
VEDEȚI FOTOGRAFII ȘI AICI: