Pretul Bitcoin (BTC) a depasit duminica, 5 septembrie, pragul de 50.000 de dolari, continuand sa creasca luni pana la un maxim de 51.930 de dolari, in jurul orei 14.00 (ora Romaniei). Piata criptografica globala valoreaza acum mai mult de 2,35 trilioane de dolari, marcand cel mai mare valoare atinsa din mai 2021, la doar 150 de miliarde de dolari distanta fata de maximele record inregistrate la inceputul acestui an, noteaza independent.co.uk.
Cea mai importanta criptomoneda a inregistrat o crestere de 81% fata de cea mai scazuta valoare din acest an, de 27.734 dolari, in data de 4 ianuarie, scrie reuters.com
„Incertitudinile cu privire la atitudinea Guvernului chinez si teama ca acceptarea bitcoin si a altor criptomonede va fi intarziata de impactul lor asupra mediului afecteaza piata”, a apreciat recent Fawad Razaqzada, analist la ThinkMarkets.
Piata criptomonedelor a intrat in luna septembrie cu perspectiva ca bitcoin sa depaseasca performantele sale istorice din aceasta perioada. O retrospectiva a graficelor lunare privind preturile, incepand cu 2013, arata ca Bitcoin a inchis septembrie pe verde doar de doua ori in opt ani – in 2015 si din nou in 2016 – dar chiar si atunci, cu doar castiguri mici.
Avand in vedere prezenta mai puternica in piata a Bitcoin in 2021, sustinut de investitori institutionali, multi analisti anticipeaza un nou raliu datorita interesului crescut pentru BTC dupa adoptarea de catre El Salvador a criptomonedei, eveniment care va avea loc marti, 7 septembrie, noteaza si forbes.com
Prognoza analistilor
Unii analisti au prognozat ca in septembrie vom vedea o a doua etapa a cursei care a propulsat BTC la un maxim istoric la mijlocul lunii aprilie, de 64.000 de dolari.
Analistul olandez care semneaza cu pseudonimul PlanB, despre care Lumea Banilor a scris pe larg aici,pune Bitcoin pe o traiectorie catre 100.000 de dolari inainte de sfarsitul anului 2021. Cu toate acestea, prognozele mai putin pozitive sustin ca acum criptomoneda se afla in mijlocul asa-numitului „dead cat bounce” care va avea ca rezultat o prabusire sub 20.000 dolari.
Bitcoin a inceput anul 2021 pe o nota optimista, gratie intrarii pe piata a unor companii mainstream si a unor mari investitori precum bancile de pe Wall Street si constructorul auto Tesla Inc. La randul lor, unii investitori individuali considerau criptomonedele ca un instrument bun pentru plasarea unei parti din economiile acumulate in timpul pandemiei. Rezultatul, valoarea de piata a celor peste 7.000 de criptomonede urmarite de firma CoinGecko a ajuns la un maxim istoric de 2,6 trilioane de dolari la inceputul lunii mai.
O saptamana „fierbinte” pentru Bitcoin
- Saptamana aceasta va fi istorica pentru bitcoin, deoarece El Salvador merge mai departe cu planul sau de a face din bitcoin o parte integranta a economiei si societatii sale. De marti, 7 septembrie, bitcoinul va fi utilizat ca moneda oficiala a tarii alaturi de dolarul SUA.
- Miercuri, este de asteptat ca reteaua bitcoin sa se consolideze pentru a patra oara consecutiv, deoarece serverele care asigura blockchain-ul bitcoin cu puterea de calcul revin dupa expulzarea lor din China. Interdictia impusa de China de a exploata bitcoin si crypto a imprastiat cel putin 60% dintre minerii Bitcoin „in vant” in luna mai, dar recent acestia s-au intors la minerit in intreaga lume.
- Gamestop GME -5%, regele stocurilor de meme care este tranzactionat intr-un mod similar cu bitcoin si alte criptomonede de catre utilizatorii Robinhood va raporta castigurile miercuri. Pretul actiunilor sale este in prezent in crestere cu 2.500% fata de aceasta perioada anul trecut si o prabusire semnificativa a pretului sau ar putea anunta exituri puternice din cripto.