ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.
În vreme ce noi ne facem praf cu vaccinarea obligatorie, Guvernul lucrează la căi alternative.
În 31 august 2020 a fost lansat spre dezbatere publică proiectul unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației, privind asigurarea asistenței medicale în unitățile de învățământ. De atunci proiectul ăsta comun a stat la murat. Și s-a murat până în 30 martie 2021 la Ministerul Sănătății și până în 13 august 2021 la Ministerul Educației. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 30 august 2021 (Ordinul Nr.438/4629/2021), cu intrare în vigoare din 29 septembrie 2021.
Și acum vine desăvârșirea: în Anexa Nr.18 a respectivului ordin, care vine atașată contractului educațional dintre școală și părinți, sub pretextul informării despre cabinetul medical al școlii, părinților li se cere acordul pentru diverse proceduri profilactice, în enumerare fiind inserat și un pachețel cu surprize: „ALTE ACȚIUNI DE COMBATERE A RĂSPÂNDIRII BOLILOR INFECȚIOASE ÎN COLECTIVITATE”.
Cât de frumos a decurs totul, cu cât calm au plămădit golănia asta – de ce erau să se grăbească în 2020? Doar vaccinarea copiilor de la 12 ani în sus a început abia în iunie 2021, pe final de an școlar. Acum ne trebuia nouă anexa mistică, la începutul noului an școlar, când părinții își dau din nou odraslele pe mâna profilactică a statului.
Dacă nu vă plac surprizele, cereți conducerii școlii explicitarea ÎN SCRIS a formulei ăleia aparent generaliste, care s-ar putea ca în suflețelu’ ei să fie nefericit de specifică.
Pentru că deja mi-ați semnalat unii dintre dumneavoastră că sunteți pasați în toate punctele cardinale când solicitați informații despre ghicitorile din Anexa Nr.18 la Ordinul comun al MS și ME Nr.438/4629/2021, să traducem mai departe împreună:
Rămăseserăm cu semnu-ntrebării-n cap cu privire la formularea „ALTE ACȚIUNI DE COMBATERE A RĂSPÂNDIRII BOLILOR INFECȚIOASE ÎN COLECTIVITATE”, acțiuni în raport cu care li se cere acordul părinților.
Să reluăm enumerarea integrală: „[…] sunt de acord cu folosirea datelor cu caracter personal în scopuri medicale și îmi exprim acordul cu privire la efectuarea acțiunilor cu caracter profilactic în cabinetul medical școlar (triaj epidemiologic, alte acțiuni de combatere a răspândirii bolilor infecțioase în colectivitate, examen periodic și de bilanț al stării de sănătate a copilului meu, acțiuni de educație pentru sănătate).”.
De aici ne ducem la Art.3 al ordinului:
„Art.3 Evaluarea stării de sănătate, realizată prin serviciile de asistență medicală și stomatologică școlară, are următoarele componente:
a) servicii de asigurare a unui mediu sănătos prin identificarea și managementul riscurilor pentru sănătatea colectivității, asigurarea circuitelor funcționale (spațiu și instrumente), verificarea respectării reglementărilor de sănătate publică;
b) servicii profilactice de menținere a stării de sănătate individuale și colective:
(i) efectuarea triajului epidemiologic zilnic în unitățile de învățământ preșcolar, înainte de intrarea în colectivitate;
(ii) efectuarea triajului epidemiologic în unitățile de învățământ preuniversitar, după vacanțele școlare și ori de câte ori este nevoie;
(iii) EFECTUAREA IMUNIZĂRILOR ÎN SITUAȚII EPIDEMIOLOGICE SPECIALE, STABILITE PRIN ORDIN AL MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII, CU RESPECTAREA LEGII DREPTURILOR PACIENȚILOR;
(iv) inițierea măsurilor de control și combatere a bolilor transmisibile, după caz;
c) servicii de supraveghere și evaluare a stării de sănătate, inclusiv sănătate orală, depistarea precoce a afecțiunilor aparatului dento-maxilar, depistarea precoce a afecțiunilor cronice sau cronicizabile, monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice, eliberarea documentelor medicale necesare;
d) acțiuni medicale curative gratuite: servicii medicale de asigurare a stării de sănătate, inclusiv a sănătății orale, acordarea de consultații medicale și stomatologice, eliberarea de bilete de trimitere către medici de alte specialități, eliberarea de rețete gratuite și acordarea de prim ajutor în caz de urgență;
e) activități de educație pentru sănătate, inclusiv sănătatea reproductivă, sănătatea orală, și de promovare a unui stil de viață sănătos;
f) consilierea în vederea aplicării precoce a tratamentelor curative și de recuperare medicală.”
Ce observăm noi aici? O luăm de la punctul b) în jos, pentru că punctul a) nu e vizat de acordul părinților. Observăm că serviciile de profilaxie prevăzute de Art.3(b)-(f) pot fi grupate în categoriile mari enumerate în Anexa Nr.18 după cum urmează:
Art.3(b)(i)-(ii) = „triaj epidemiologic”
Art.3(b)(iii)-(iv) = „ALTE ACȚIUNI DE COMBATERE A RĂSPÂNDIRII BOLILOR INFECȚIOASE ÎN COLECTIVITATE”
Art.3(c)-(d) = „examen periodic și de bilanț al stării de sănătate a copilului meu”
Art.3(e)-(f) = „acțiuni de educație pentru sănătate”
Scoatem pe interval echivalența care ne interesează:
„ALTE ACȚIUNI DE COMBATERE A RĂSPÂNDIRII BOLILOR INFECȚIOASE ÎN COLECTIVITATE” = Art.3(b)(iii) „EFECTUAREA IMUNIZĂRILOR ÎN SITUAȚII EPIDEMIOLOGICE SPECIALE, STABILITE PRIN ORDIN AL MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII, CU RESPECTAREA LEGII DREPTURILOR PACIENȚILOR”; Art.3(b)(iv) „inițierea măsurilor de control și combatere a bolilor transmisibile, după caz”
Și uite așa acoperă acordul părinților toată plaja de servicii profilactice, inclusiv vaccinarea prin surprindere. „Cu respectarea legii drepturilor pacienților” dacă semnați.