man Model National Știri

Cambridge Analytica: Facebook a plătit 5 miliarde de dolari pentru ca Zuckerberg să nu fie implicat în proces

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.

Două grupuri de acționari ai Facebook care au dat în judecată compania susțin că niște membri ai consiliului de administrație au plătit 5 miliarde de dolari Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) pentru ca nici directorul general Mark Zuckerberg, nici directorul operațional Sheryl Sandberg să nu fie citați sau chemați să depună mărturie în procesul Cambridge Analytica, arată The BL.TV.
Procesul, ale cărui documente au fost făcute publice marți, 21 septembrie, și la care a avut acces Politico, a fost intentat la 16 iulie 2021 împotriva lui Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg, a altor directori și a Facebook.

În cadrul acestuia, două grupuri de acționari, Employee’s Retirement System of Rhode Island și City of Warwick System of Retirement, susțin că membrii consiliului de administrație s-au oferit să plătească 5 miliarde de dolari Comisiei Federale pentru Comerț în schimbul eliminării numelui lui Zuckerberg și al lui Sandberg dintr-un proces important împotriva Facebook pentru încălcarea confidențialității a milioane de utilizatori.

De asemenea, condițiile prevedeau ca aceștia să nu fie chemați să depună mărturie.

„Zuckerberg, Sandberg și alți directori ai Facebook au fost de acord să autorizeze o înțelegere de mai multe miliarde de dolari cu FTC ca un quid pro quo explicit pentru a-l proteja pe Zuckerberg de a fi menționat în plângerea FTC, de a fi supus răspunderii personale sau chiar de a fi obligat să se prezinte pentru o depoziție”, se arată într-unul dintre procese.

Scandalul Cambridge Analytica

În martie 2018, un angajat al Cambridge Analytica, o companie care se ocupă cu analiza de date politice, a denunțat faptul că societatea a colectat, prin intermediul unei aplicații, date de la peste 87 de milioane de utilizatori Facebook pentru a le vinde clienților săi care urmăreau să desfășoare campanii politice vizând persoane cu anumite profiluri.

Cambridge Analytica era la acea vreme partener al Facebook, iar, potrivit fostului angajat care a făcut denunțul, datele proveneau dintr-un chestionar de personalitate pentru care au fost plătite aproximativ 270.000 de persoane. Chestionarul – „thisisyourdigitallife”/„aceastaesteviațatadigitală” – a colectat, la rândul său, date din profilurile prietenilor lor, creând o bază de date masivă.

Cu aceste date, un profesor rus de psihologie de la Universitatea Cambridge a creat profiluri de utilizatori pentru a le vinde.

Trump a angajat Cambridge Analytica în iunie 2016, ca parte a campaniei sale prezidențiale.

Facebook a fost implicat în acest scandal deoarece informațiile personale și private ale utilizatorilor săi au fost colectate fără acordul sau consimțământul acestora.

În apărarea sa, Facebook a declarat că utilizatorii și-au introdus informațiile în cunoștință de cauză, că nu au fost sparte parole sau accesate informații confidențiale.

Din cauza breșei de securitate masive, FTC a dat în judecată Facebook, pe directorul general Zuckerberg și pe directorul de operațiuni Cheryl Sandberg. Amenda inițială a fost de 106 milioane de dolari, dar consiliul de administrație al companiei a oferit suma de cinci miliarde de dolari în schimbul „imunității” lui Mark Zuckerberg și a d-nei Sandberg.

„Consiliul de administrație nu a dispus niciodată o verificare serioasă a autorității nelimitate a lui Zuckerberg. În schimb, l-a abilitat, l-a apărat și a plătit miliarde de dolari din visteria corporativă a Facebook pentru a face ca problemele sale să dispară”, a declarat unul dintre grupurile de acționari.

De asemenea, aceștia susțin că atât Zuckerberg, cât și Sandberg au refuzat să fie intervievați de PricewaterhouseCoopers (PwC), firma angajată să auditeze respectarea confidențialității de către Facebook ca parte a unei înțelegeri din 2012 cu FTC, le-au permis altor directori să facă declarații false cu privire la practicile companiei și nu au furnizat niciodată consiliului de administrație copii ale auditurilor PwC.

În aprilie 2018, Zuckerberg a apărut în fața Congresului pentru a fi interogat cu privire la scandalul Cambridge Analytica și a declarat că nu a știut că firma de analiză a datelor politice colecta informații personale de la utilizatorii săi.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *