ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.
Aceștia sunt doar o mică parte dintre lucrătorii care riscă să își piardă locul de muncă sau să intre în concediu fără plată după ziua de luni, când intră în vigoare o directivă de stat care le cere angajaților din spitale și aziluri de bătrâni să fi făcut cel puțin o doză de „vaccin” Covid.
Datele statului arată că, la 22 septembrie, aproximativ 84% din cei 450.000 de angajați ai spitalelor din New York și 83% din cei 145.400 de angajați ai căminelor de bătrâni erau „complet” vaccinați. Dar se estimează că zeci de mii de persoane nu s-au vaccinat, în ciuda faptului că au fost amenințate cu pierderea locului de muncă. Cei care nu s-au vaccinat spun că se tem de efectele secundare ale vaccinurilor, că au imunitate naturală sau că ordinul le încalcă libertatea personală.
Joi, guvernatoarea Kathy Hochul a declarat că termenul-limită stabilit pentru ziua de luni, 27 septembrie 2021, este ferm și că administrația sa elaborează planuri de urgență pentru a-i înlocui pe cei concediați, mergând până la a analiza posibilitatea de a recruta lucrători temporari din Filipine sau Irlanda.
„Ceea ce se prefigurează pentru luni este complet evitabil și nu există scuze”, a spus Hochul, făcând apel la cei care nu s-au vaccinat să o facă. Pe de altă parte, complet evitabil ar fi fost și să nu se ajungă la măsuri comuniste precum condiționarea locului de muncă de un tribut plătit cu propriul corp în „patria Libertății” sau „țara tuturor posibilităților”, cum era numită cândva America.
În New York, lucrătorii din domeniul sănătății nu sunt singurii care se confruntă cu un termen-limită iminent pentru a se vaccina, în caz contrar riscând să fie concediați. O dispoziție care prevede ca angajații din școlile publice – mult peste 150.000 de persoane – să fie injectați cu „vaccinuri” Covid ar urma să intre în vigoare luni la miezul nopții.
Deși aproximativ 90% dintre cadrele didactice din sistem și 80% dintre membrii personalului auxiliar au făcut cel puțin o injecție Covid, mii de lucrători sunt complet nevaccinați. Această situație ar putea genera un deficit de personal în unele școli.
Profesorilor care aleg să nu se vaccineze li se va permite un concediu neplătit de un an, cu asigurarea de sănătate intactă. Dar nu vor mai avea voie să intre în clădirile școlilor începând de marți. Sindicatele care îi reprezintă pe profesori și pe alți membri ai personalului școlar avertizează asupra perturbărilor pentru elevi și l-au îndemnat pe primarul Bill de Blasio să amâne implementarea acestei măsuri.
Obligativitatea de vaccinare a lucrătorilor din sectorul sanitar din statul New York este una dintre cele mai severe (a se citi: totalitare) măsuri de acest gen care urmează să intre în vigoare în Statele Unite, iar testarea Covid săptămânală nu este permisă ca măsură alternativă.
California le cere lucrătorilor din domeniul sănătății să fie „complet” vaccinați până la 30 septembrie, iar un ordin similar în Maine va fi pus în aplicare începând cu 29 octombrie. Dorința New York-ului de a risca concedieri pe scară largă de lucrători medicali vine pe fondul unui deficit național de asistenți medicali, iar prevederea întâmpină numeroase contestații legale.
„Noi le oferim pacienților o Declarație a drepturilor, iar ei pot alege ce proceduri, teste sau medicamente vor să introducă în organismul lor”, a declarat Gregory Serafin, asistent medical la Centrul Medical din Erie County și reclamant principal într-un proces din New York care încearcă să oprească această măsură. „Lucrătorii medicali merită aceeași autonomie medicală pentru a lua aceste decizii”, argumentează angajatul.