ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.
Prea ocupată de dezvoltările triviale specifice politicii dâmbovițene, presa românească a trecut cu vederea două evenimente importante petrecute în spațiul austriac și german. În Graz alegerile locale au fost câștigate de o comunistă, populația nemulțumită în primul rând de situația locativă a înțeles să voteze comuniștii pentru a rezolva chestiunea în vreme ce în Berlin populația a votat în proporție de 60 la sută pentru naționalizarea proprietății imobiliare în cazul proprietarilor ce dețin mai mult de 3000 de apartamente.
Cum s-a ajuns la ajungerea comuniștilor la putere în orașe precum Graz, cum se poate vorbi de naționalizare la doar 30 de ani de la căderea comunismului într-un oraș aflat sub ocupație comunistă vreme de aproape jumătate de secol? Ce s-a întâmplat cu oamenii care-au dărâmat Zidul Berlinului?
Șerbii tind să facă lucruri pe care noi liberalii nu le prea înțelegem, ne repugnă căci sunt chestiuni lipsite de logică. Colectivismul roșu sau brun, răscoalele lipsite de program precum cea din 1907 dar și recentul vot al locuitorilor din Graz sau Berlin sunt astfel de evenimente neplăcute și tocmai pentru că ne displac atât ar trebui să încercăm să înțelegem ce se întâmplă cu semenii noștri.
Să presupunem acum că băiețelul de șapte ani mi-a spart vitrina la slujbă, este limpede că va trebui să o înlocuiesc. Mă voi duce la geamgiu, acesta îmi va face o factură pe care o voi da apoi contabilei. Cu acribia specifică profesiunii, doamna contabilă va calcula cât TVA poate să deducă, va scădea cheltuiala din profitul firmei pentru a evita plata impozitului, după ce toate calculele vor fi fost făcute aproape că-mi va veni să-i dau un premiu celui mic, căci acum vitrina este nouă și strălucitoare și nici n-a costat mare lucru. Cum după isprava cu vitrina n-a avut parte de nuia, cel mic decide că poate să-și încerce norocul și cu fereastra de acasă. Și de astă dată mă voi duce la geamgiu care-mi va da un bon fiscal ce mă va enerva, căci îmi va arăta cu claritate TVA-ul adică taxele pe care cel mic în conivență cu statul mi le scoate din buzunar. Iar banii cu care voi plăti fereastra de acasă sunt bani care-au fost impozitați deja, munca este impozitată brutal în România, este vorba de mai bine de 40% (la care se adaugă TVA-ul atunci când vor fi cheltuiți banii astfel încât impozitul total este în zona 60%). Paguba nu-mi va scădea impozitul ce-l plătesc, căci angajatorul mi-a reținut deja impozitul, este pagubă pur și simplu. De astă dată cel mic va avea contact cu nuiaua, spre deosebire de vitrina de la slujbă, fereastra casei este foarte scumpă.
Iar dacă cele de mai sus nu sunt suficiente, marii proprietari imobiliari pot împrumuta sumele de care au nevoie pentru achiziția de noi proprietăți de la bănci la dobânzi negative, este vorba de rate de 2-2,5% pentru împrumuturi pe 10 ani, acestea fiind de fapt rate negative în condițiile unei inflații de trei ori mai mari. Desigur, aceste rate nu sunt disponibile persoanelor private sau micilor firme, discrepanța este imensă.
Să zicem că în marea sa înțelepciune guvernul crede că prețul laptelui este prea mare și decide plafonarea acestuia. Ca urmare, producătorii marginali vor decide să se reprofileze, vor începe să producă unt, brânză sau carne. Ca urmare, laptele devine de negăsit, vor apărea cozi. Guvernul este acum într-o situație mai complicată, poate recunoaște că a greșit plafonând prețurile și anula plafonarea acestora sau poate încerca să controleze prețul factorilor de producție necesari pentru producerea laptelui. Știm cu toții că guvernul nu va admite că a greșit, ca urmare socialismul economic va avansa către prețul furajelor etc.
Am văzut mai sus modul în care o intervenție guvernamentală aduce după sine intervenții ulterioare până la socializarea completă a economiei, von Mises ne arată cu claritate asta. Asumarea adevărului economic nu este extremism, radicalismul în apărarea adevărului este binevenit căci ne ferește de adevăratul extremism, de socialismul progresiv ce-a erodat până la dispariție libertatea în societatea occidentală.
Da, putem milita pentru legalizarea opioidelor de tot soiul, dar alternativa liberală este libertatea, eliminarea discriminării în defavoarea persoanelor particulare, eliminarea distincțiilor între regimul juridic al persoanei care intră într-o tranzacție comercială, libertățile pe care le au firmele de tot soiul ar trebui să devină și libertățile persoanelor private. Eliminarea ecartului între taxarea muncii și a capitalului este stringentă, de fapt distincția ar trebui cu totul eliminată. Nu există motiv pentru care Hans sau Ioan sunt considerați persoane fizice atunci când sunt parte în vreo tranzacție și nu sunt tratați ca Hans GmbH sau Ioan SRL tocmai pentru a elimina mare parte din discriminările care – așa cum am văzut mai sus – au dus la concentrarea intolerabilă a proprietății în corporații de dimensiuni grotești. Berlinezilor li se pare nefiresc ca Vonovia & Deutsche Wohnen să dețină 500.000 de apartamente. Iar dacă suntem de partea libertății ar trebui să le spunem că, da, au multă dreptate. Dar că soluția nu este socialismul ci libertatea economică, libertatea neîngrădită de intervenția guvernamentală.