65% din valoarea investitiilor publice se bazeaza pe importuri. Ceea ce inseamna ca banii Romaniei se exporta prin suveica investitionala. Cel care atrage atentia asupra acestei situatii este economistul Adrian Caciu (foto), care cere mai mult echilbru in abordarea investitionala.
Observand cresterea deficitului comercial in primele opt luni ale acestui an, cu 26,8% mai mult decat in 2020 si cu 34,6% fata de 2019, Adrian Caciu precizeaza intr-un comentariu pe pagina sa de Facebook, de luni, 11 octombrie 2021, ca Romania risca sa ajunga la un deficit de peste 9% din PIB pana la final de an, ceea ce destabilizeaza deficitul de cont curent care se indreapta spre 6%. In acest context, Caciu arata ca nu consumul final al populatiei este cel care a generat deficitul comercial suplimentar, ci consumul guvernamental, mai ales investitiile care se bazeaza pe bunuri intermediare importate.
Iata comentariul economistului Adrian Caciu:
“Deficitul comercial al Romaniei la opt luni inregistreaza o crestere cu 26,8% fata anul 2020 si cu 34,6% fata de 2019.
Deficitul comercial la opt luni ajunge la valoarea de 14,6 miliarde euro, cu 3,1 miliarde euro mai mare decat cel inregistrat la luna august 2020 si cu 3,8 miliarde euro mai mult decat in 2019.
Cu o pondere a deficitului de 6,15% din PIB la numai opt luni, Romania risca sa ajunga la peste 9% din PIB pana la final de an, ceea ce destabilizeaza deficitul de cont curent care se indreapta spre 6%.
Importuri masive, dependenta de preturi externe, inflatie importata, presiune imensa pe cursul valutar.
Din analiza structurii balantei comerciale rezulta ca nu consumul final al populatiei este cel care a generat deficitul comercial suplimentar ci consumul guvernamental, mai ales investitiile care se bazeaza pe bunuri intermediare importate.
Poate inteleg unii corifei ai doctrinei investitionale ca investitiile pot fi toxice daca se fac pe import. Ei bine, 65% din valoarea investitiilor publice se bazeaza pe importuri, adica banii Romaniei se exporta prin suveica investitionala.
Mai mult echilibru in abordarea investitionala nu ar strica”.