ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.
Pelerinii ce sosesc la baldachinul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, dispus în aer liber în apropierea Catedralei Mitropolitane, sunt disciplinați, respectă normele epidemiologice de distanțare și purtare a măștii și, mulțumită extinderii duratei pelerinajului și a dirijării fluxului de nou-veniți, afluența de persoane la un moment dat nu depășește câteva zeci, maximum o sută-două, potrivit organizatorilor.
Până marți după-amiază, pe la baldachinul cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași au trecut circa 43.000 de pelerini.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei recunosc că există pelerini care își dau jos masca de protecție când sărută racla cu sfintele moaște, dar spun că este vorba despre un act de credință, iar preoții nu pot interveni în relația omului cu Dumnezeu și sfinții Lui. Discuția atinge deja penibilul „recomandărilor” trecute de a se folosi lingurițele de plastic la sfânta împărtășanie, ingerențe nepermise în actul cultic și puse la punct chiar de Lege.
Întrebat de jurnaliști dacă îi sfătuiește pe credincioși să sărute racla purtând masca pe față, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a răspuns că biserica nu îi sfătuiește în nici un fel pe oameni și că aceștia sunt lăsați să-și manifeste credința, consemnează Știripesurse.
„Lumină și căldură aici, la Iași, la propriu și la figurat, pelerinii sunt bucuroși că au putut să vină să se închine, au putut să vină și de-a lungul nopții – foarte puțini, într-adevăr, pentru că e o perioadă lungă în care pot veni și au ales cei mai mulți să vină ziua -, nici ziua nu este foarte aglomerat, după cum vedeți, sunt câteva zeci de persoane, poate o sută – două maximum, timpul de așteptare este scurt, se respectă toate regulile, chiar constat că, față de anul trecut, e mult mai ușor să-i convingem, au venit și ei cu un pic de înțelepciune la capitolul acesta, înțeleg și ei că trebuie să păstreze distanța, să poarte mască ș.a.m.d. Sunt bucuros că inclusiv am avut la un moment dat un medic de la Spitalul de Infecțioase din Iași care a venit la fața locului, a stat la rând ca un pelerin oarecare, s-a închinat și a spus: ca specialist, eu pot să dau mărturie că nu există nici un pericol pentru pelerinii care vin la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.
Avem voluntari care curăță racla, sigur că este o frecvență mult mai mare față de ce se întâmpla în alți ani. Și înainte de pandemie racla și icoanele se curățau, pentru că este firesc la un moment dat să facem și o astfel de operațiune. Acum este mult mai des curățată.
Așa cum s-a putut constata și la pelerinajul de anul trecut, nu există nici o constatare obiectivă cum că s-ar infecta în felul acesta pelerinii care vin la sfintele moaște.
Fiecare pelerin își manifestă credința așa cum dorește: unii ating doar cu mâna, alții ating cu fruntea, alții au în mână o iconiță sau o hăinuță și o ating de sfintele moaște. Alții, într-adevăr, își dau masca jos și le sărută. Este un act de credință și noi nu putem interveni în relația aceasta a omului cu Dumnezeu și cu sfinții Lui. (…) Decența cred că își spune cuvântul, fiecare are bunul simț și știe ce să atingă și ce nu. Oamenii pot aduce o iconiță, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(…) Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r. SPS). Îi lăsăm să-și manifeste credința neîngrădit”, a declarat luni pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ca răspuns la criticile unor persoane certate cu credința.