ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.
Patrick Kanner, președintele grupului socialiștilor, a prezentat obligativitatea vaccinării Covid universale ca pe o măsură de „claritate” și „transparență” care să vizeze atingerea „imunității colective” – amintim că aceasta a ajuns să fie considerată o iluzie de către oamenii de știință și autoritățile sanitare, însăși OMS exprimându-și scepticismul asupra atingerii ei. Mai mult, cazuri de țări puternic vaccinate – Israel, Irlanda, Marea Britanie – care sunt mai lovite de coronavirus decât cele slab vaccinate au devenit ilustrative pentru mitul „depășirii pandemiei prin vaccinare în masă”.
De partea cealaltă, raportorul Bernard Jomier a evidențiat limitele pașaportului „sanitar”, a cărei posibilă prelungire până pe 31 iulie 2022 a fost decisă mai devreme de către Consiliul de Miniștri, însă va trebui votată săptămâna viitoare în Parlament. Ne reamintim că acesta a fost implementat în august la inițiativa lui Emmanuel Macron pentru a condiționa de vaccinare accesul la majoritatea locurilor și serviciilor publice, inclusiv a celor de transport în comun pe distanțe lungi. Prin introducerea pașapoartelor „sanitare” au fost, oricum, obligate la vaccinarea Covid mai multe categorii profesionale, printre care lucrătorii medicali, profesorii, îngrijitorii din centrele sociale și alți angajați de stat care lucrează cu publicul.
La ședința din Senat, membrii guvernului nu au cântat în strună grupului socialist, care s-a trezit singur contra mulțimii. Ministrul și majoritatea vorbitorilor s-au pronunțat mai degrabă în favoarea încurajării mai degrabă decât a obligării la vaccinarea Covid, aducând argumente de ordin practic, juridic sau etic.
Dezbaterile au fost pe alocuri tensionate: senatoarea Sylviane Noël (LR), reprezentantă a departamentului Haute-Savoie, a provocat reproșuri aprinse pentru că a susținut că „a face obligatorie administrarea de vaccinuri genetice a căror fază experimentală este încă în desfășurare, este astfel imprudent politic și condamnabil moral. Este chiar imposibil juridic în faza actuală a reglementării din rațiuni perfect întemeiate, legate de prezervarea sănătății publice și liberul consimțământ al fiecăruia”. Aceste afirmații au declanșat furia secretarului de stat Adrien Taquet, a senatorului Bernard Jomier, ba chiar și a colegilor din formațiunea LR, Alain Milon sau René-Paul Savary, scandalizați.
Cu toate acestea, senatorii au ales calea înțelepciunii și nu pe cea a obligativității generale. Dar, în ajunsul încetării subvenționării testelor Covid – cu excepția prescripției medicale sau a statutului vaccinal adus la zi -, pașaportul „sanitar” riscă să fie prelungit, iar senatorii care nu sunt de acord cu prelungirea lui până la finele lunii iulie a anului viitor n-au omis să sublinieze că, deși au câștigat lupta contra vaccinării obligatorii, le rămâne să ducă bătălia pentru împiedicarea prelungirii pașaportului „sanitar”, implementat la mijlocul lunii iulie „pentru doar trei luni”.
Este notabilă intervenția senatoarei Laurence Muller-Bronn, reprezentanta departamentului Bas-Rhin (din partea formațiunii LR – Les Républicains), care și-a explicat votul ÎMPOTRIVA acestei propuneri legislative la tribuna senatului:
Amintind deciziile țărilor nordice privind administrarea „vaccinului” ModeRNA, înscrierea principiului precauției în Constituție, caracterul condiționat al autorizației de introducere pe piață a „vaccinurilor” Covid (EUA, n.r.). Subliniind în continuare numeroasele elemente care indică insuficiența dovezilor privind eficiența și siguranța „vaccinului”, impactul asupra transmiterii virusului și efectele constatate la tineri și la femeile însărcinate, precum și „daunele psihologice ale injoncțiunilor sanitare”. Nu există „consens științific asupra vaccinării în masă”, a continuat senatoarea. Să reconsiderăm imunitatea naturală, să le dăm medicilor dreptul de a trata boala… sunt câteva dintre recomandările pe care le face. „Ce legitimitate am avea noi să instaurăm în mod autoritar vaccinarea obligatorie și doza a treia” atâta vreme cât există specialiști care „se îndoiesc” de justețea acestor măsuri? „Avem nevoie de o dezbatere pro și contra”, concluzionează ea, „pe care s-o alimentăm cu informație loială, transparentă și independentă”. „Noi nu suntem camera de înregistrare a Consiliului Științific”, s-a dezlănțuit ea. „Este de datoria noastră, în calitate de aleși ai Republicii, reprezentanți ai francezilor, ai tuturor francezilor, să restabilim dreptul comun și libertățile publice, deoarece încrederea lor este în joc.” Mai bine să facem o evaluare rațională, „ieșind din doctrina vaccinării totale”, „decât să guvernăm prin intermediul fricii și al controlului”.
Cinci minute dintr-un discurs de bun simț, pe care francezii îl credeau de mult dispărut sau pe cale de dispariție în mediul parlamentar, dar care, de data asta, a fost auzit.
Situația Covid-19 în Franța, pe scurt:
- Guvernul își lasă posibilitatea de a prelungi pașaportul „sanitar” (aprobat inițial la jumătatea lunii iulie pentru o perioadă de 3 luni) până pe 31 iulie 2022 „dacă și numai dacă” situația o impune, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, socialistul Gabriel Attal (membru al partidului LREM, formațiunea președintelui Macron). Vorbele sale prevenitoare sunt simple politețuri, având în vedere că și acum 3 luni guvernul a extins pașapoartele „sanitare” sub același pretext al provizoratului, care a fost cimentat în timp ca stare permanentă.
- 27 de noi decese, 6601 pacienți spitalizați, 1091 bolnavi internați la terapie intensivă: cele mai recente date privind coronavirusul în Frațna. Numărul de cazuri noi este în creștere lejeră, potrivit MSN.com.
- Insula Réunion iese vineri din starea de urgență sanitară.
- Jumătate dintre rezidenții azilurilor de bătrâni eligibili la o doză de rapel și-au primit deja noua injecție. Ministerul Sănătății se laudă cu „una dintre cele mai rapide evoluții din Europa”.
- Pandemia a generat mai bine de 4,8 milioane de morți în întreaga lume. OMS susține că bilanțul real ar putea fi de două-trei ori mai mare.