ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.
Îmi amintesc cu plăcere toamnele petrecute în Canada, dincolo de frumusețea naturală a locului– fie că era vorba de Montreal sau de Toronto – îmi lipsesc mai ales librăriile imense, mirosul de cafea și de cărți, petreceam ore în șir în astfel de locuri. Cu cafeaua alături, instalat într-un fotoliu, puteam citi cărțile pe care nu doream să le cumpăr, era un mod de a înțelege dezbaterea intelectuală fără să subvenționez mizeria intelectuală – ordurile doamnei Jelinek sau ideologia de trei parale produsă de dl. Ignatieff. Căci în librăriile canadiene – spații imense, confortabile și bine încălzite, ticsite de cărți – puteam găsi practic orice carte puteam dori să citesc – nu doar mizeriile la modă – puteam avea mereu alături, ca referință, textele clasice, este întotdeauna util să citim dr. Stiglitz sprijinindu-ne pe von Mises sau Jelinek după ce-am citit câteva pagini scrise de Thomas Mann. Mai am și acum cărți cumpărate din Canada, le-am cărat cu mine prin Orient până au ajuns în biblioteca mea dintr-un oraș de provincie românesc, mort din punct de vedere intelectual. După mai bine de zece ani de când sunt retras în colțul meu de provincie îmi este din ce în ce mai greu să scriu despre evenimentele curente, pur și simplu nu mai am acces la cărți. Sigur, se pot cumpăra cărți, sumele sunt modice, librăriile online sunt disponibile 24 de ore pe zi. Dar cum aș putea oare cheltui bani pe maculatură – căci știu deja că este maculatură – produsă de recenții laureați Nobel domnii Card sau Gurnah? Nu există dezbatere intelectuală în orașul în care trăiesc, nu există motivații euristice sau estetice pentru a citi Card sau Gurnah, în absența ritualului, a mersului la librărie, a fotoliului de piele și al cafelei, nu văd pentru ce mi-aș pierde vremea cu maculatura produsă de laureații Nobel ai acestui an. Pot să le ofer o motivație oarecum coerentă celor mici atunci când vor găsi în bibliotecă Rawls sau Houellebecq dar nu voi găsi vreuna vreodată pentru Card sau Grunah. Și până la urmă este mai sănătos așa, a ignora revărsarea dinspre stânga a maculaturii universitare de tot soiul, este cel mai probabil un semn de sănătate mintală, este o afirmare a armoniei și frumuseții lumii în care trăim.
Îmi displace să scriu despre ceea ce n-am citit, dar dr. Card merită o mențiune specială, este o notă de subsol utilă, înțelegând ceea ce este rău și greșit în ceea ce-l privește vom înțelege modul în care știința economică a luat-o razna, vom înțelege cum să ne protejăm de pseudoștiință.
Acum 2500 de ani Pitagora a demonstrat că un triunghi dreptunghic având catetele lungimile a și b va avea cu necesitate ipotenuza de lungimea radical din (a2+b2). Întrucât în matematică nu există încă tradiția corupției politice, egalitarismul fiind o miză matematică recentă, și nu există alte mize politice sau financiare, matematicienii nu bagă în seamă producții academice care ar dori să arate că, deși catetele triunghiului dreptunghic sunt de 3 respectiv 4 unități, ipotenuza este diferită de 5 unități. Pur și simplu orice lucrare care ar încerca să demonstreze că teorema lui Pitagora nu este adevărată nu este citită, un matematician știe că raționamentul din spatele teoremei lui Pitagora este corect și, prin urmare, este o pierdere de vreme să încercăm să demonstrăm orice altceva decât că a2+b2=c2 sau să încercăm să găsim eroarea într-o lucrare care pretinde că teorema lui Pitagora este greșită.
Maculatura premiată cu Nobel produsă de dr. Card tocmai tocmai asta vrea să demonstreze: că deși avem o ofertă mult mărită prețurile nu scad, dr. Card pretinde că influxul de imigranți nu scade prețurile în zona de jos a pieței muncii. Iar pentru a o arăta folosește instrumente econometrice pe cât de sofisticate, pe atât de absurde: comanda politică este clară, rezultatul cercetării este în ipoteză. Analizând situația unor orașe având o dinamică similară a pieței muncii, dr. Card pretinde că influxul de imigranți cubanezi în Miami nu a scăzut salariile localnicilor, iar pentru a demonstra asta, compară situația din Miami cu cea din alte patru orașe americane.
Dar, după cum pentru un credincios catolic dornic să-și păstreze credința este sănătos să ignore învățămintele bisericii oficiale, tot așa va trebui să ignorăm zgomotul instituțional din jurul nostru, refuzând transferul de onorabilitate dinspre instituții odinioară respectabile către marxiștii care le populează astăzi. Da, Thomas Mann a luat odinioară premiul Nobel, astăzi acesta este însă deținut de dl. Gurnah. Este greu să avem vieți civilizate în absența instituțiilor civilizației, dar mă tem că va trebui să ne obișnuim cu asta.