ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Este a treia arestare pe care John Durham o face în ancheta asupra originilor afacerii Russiagate.
„Arestarea lui Danchenko constituie un eveniment seismic și care confirmă că Durham este departe de a-și fi încheiat investigația”, apreciază Turley.
Danchenko a fost principala sursă a fostului agent MI6, Christopher Steele, angajat de Partidul Democrat și de Hillary Clinton pentru a căuta informații compromițătoare despre Donald Trump în campania electorală din 2016.
Pe baza informațiilor false ale lui Danchenko, Steele a înjghebat faimosul său „dosar” de circa 40 de pagini, pe baza căruia Trump a fost acuzat de complicitate cu Rusia.
Printre acuzații, despre care însuși Steele a recunoscut în fața FBI că nu are nici o dovadă, se afla și informația că serviciile secrete ruse ar deține o înregistrare video compromițătoare cu Trump de la o orgie cu prostituate, într-un hotel din Moscova. Acesta este instrumentul prin care Trump ar fi șantajat de Kremlin și o marionetă a lui Putin.
Oricât de grosolane și lipsite de temei, aceste elucubrații au constituit calul de bătaie al Democraților și al presei corporatiste împotriva lui Trump de-a lungul întregului său mandat și motivul primei sale puneri sub acuzare, în 2019.
Mai mult, dosarul Steele a stat la baza mandatelor de urmărire și ascultare emise de justiție în baza Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) împotriva lui Carter Page, membru marcant al echipei de campanie electorală.
Cetățeanul rus Igor Danchenko a lucrat oficial la Brookings Institution, un „think tank” progresist care a publicat adeseori rapoarte critice la adresa lui Donald Trump.
Când a fost audiat de FBI, Danchenko a recunoscut că dosarul Steele era „nefondat” și s-a justificat prin faptul că Steele i-a cerut să caute orice informație „compromițătoare” despre Trump.
Jonathan Turley comentează că Danchenko nu pare să fie un „apex defendant” – adică peștele cel mare din ancheta lui Durham. Rusul era doar o sursă cheie pentru ca figuri mult mai proeminente să lanseze acuzații și atacuri împotriva lui Trump.
„Este tipul de acuzat asupra căruia procurorii fac presiuni pentru a se întoarce împotriva celor care l-au angajat și l-au folosit în această acțiune”, spune Turley, care adaugă:
„Cu alte cuvinte, îmi pare a fi o persoană care poate fi folosită ca element de bază (în anchetă) împotriva acuzaților supremi.”
Este de remarcat că actul de acuzare împotriva lui Danchenko se învârte în jurul unui personaj anonim, numit PR-Executive-1, care era un consilier apropiat al lui Hillary Clinton și care a ocupat posturi înalte în conducerea Partidului Democrat.
Cele mai interesante pasaje din rechizitoriu sunt cele despre întâlnirea consilierului lui Clinton cu posibili agenți ruși și alte surse rusești:
Iată un exemplu:
„PR-Executive-1 a oferit Sub-Sursei-Ruse-1 o autobiografie a lui Hillary Clinton, semnată de aceasta împreună cu o dedicație manuscrisă: «Bunului meu prieten [prenumele Sub-Sursei-Ruse-1], un mare democrat».”
Potrivit actului de acuzare, PR-Executive-1 este descris astfel:
„PR-Executive-1 a fost (1) președintele unei organizații politice Democrate, (2) președinte statal al campaniilor prezidențiale din 1992 și 1996 ale fostului președinte Clinton, și (3) consilier al campaniei prezidențiale din 2008 a lui Hillary Clinton.
„Mai mult, începând aproximativ din 1997, președintele Clinton l-a angajat pe PR-Executive-1 pentru două mandate de patru ani într-o comisie consultativă la Departamentul de Stat al SUA.
„În privința campaniei electorale a lui (Hillary) Clinton din 2016, PR-Executive-1 a participat activ la dezbateri și evenimente de campanie în mod benevol în beneficiul lui Hillary Clinton.”
PR-Executive-1 pare să fie veriga care duce la peștele cel mare din afacerea Russiagate: Hillary Clinton însăși.