Noi suntem, spune omul de știință: Ceea ce gândim! Ceea ce mâncăm!! Ceea ce bem!!!
Sute de studii științifice demonstrează indubitabil că manipularea fricii în scop politic sau comercial slăbește sistemul imunitar și îl face vulnerabil în fața bolii.
În ultima vreme mass-media arată din ce în ce mai mult imagini cu magazine care se golesc de mâncare, cu cozi în magazine alimentare, imagini cu țări care intră în blackout, țări care intră în lockdown. Nu știu dacă această situație face parte dintr-o regie, deși concentrarea lor curioasă în această perioadă de criză sanitară, cu siguranță că nu este chiar întâmplătoare.
Dacă privim viața prin prisma paharului jumătate gol atunci gândurile noastre determină producția de hormoni ai stresulului (adrenalină, noradrenalină, cortizol) ceea ce ne face să fim încruntați, cruzi, indiferenți și lipsiți de empatie față de semeni.
Dacă privim viața prin prisma paharului jumătate plin spune Profesorul Dulcan atunci corpul primește comanda secreției hormonilor bunei dispoziții (oxitocina, dopamina, valentonina) ceea ce ne face să fim empatici cu cei din jurul nostru.
Ce este de făcut oare în fața acestei situații în care suntem asaltați cu vești rele?
Aș îndrăzni să construiesc un decalog al fericirii pe vreme de furtună mediatică negativă:
1. Dați cadou televizorul și radioul din casă;
2. Dacă nu puteți renunța la ele atunci încercați să deschideți televizorul și radioul maxim o dată pe săptămână, pentru că ele reprezintă sursa nefericirii noastre cotidiene;
3. Vă informați din rețele sociale urmărind primii 10 români cei mai pozitivi în atitudinea lor;
4. Vă eliminați din cercul de amici și prieteni pe ori și cine are o atitudine pesimistă care v-ar putea perturba modul de a gândi;
5. Vă asigurați zilnic o doză de bună dispoziție urmărind glume de bună calitate;
6. Vă cumpărați dacă puteți o casă la țară (dacă nu puteți încercați să petreceți fiecare week-end la țară);
7. Dacă aveți o casă la țară încercați să deveniți semi sau autonom alimentar;
8. Dacă locuiți în oraș pregățiți o cămară de alimente pentru această iarnă așa cum făceau și părinții noștri;
9. Ridicați capul din pământ și priviți în față (la minim 100 de m) renunțând la figura de om trist și apăsat de grijile cotidiene.
10. Vă formați o comunitate de minim 10 familii de amici pozitivi.