ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Membrii noului Guvern Ciucă au avut joi consultări cu reprezentanții cultelor religioase din România pentru a mima dialogul în privința accesului în lăcașurile de cult în contextul pandemiei de Covid-19 și al apropierii adoptării certificatelor digitale Covid de către Parlament. Concluzia a fost că se are în vedere ca libertatea religioasă să nu fie limitată de pașapoartele de vaccinare, cu condiția respectării măsurilor „sanitare” deja aflate în vigoare și a sprijinirii campaniei guvernamentale de inoculare de către culte. O condiție redundantă, având în vedere că nici unul dintre culte nu se opune fățiș vaccinării Covid, iar mesajul guvernamental este popularizat deja pe toate canalele instituționale, mediatice și chiar comerciale posibile, riscând să alunece în derizoriu tocmai prin exprimarea lui de către portavoci care nu au competență în domeniul sanitar. Pe lângă premierul Ciucă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la discuții au participat Raed Arafat (DSU), Valeriu Gheorghiță (CNCAV) și vicepremierul Kelemen Hunor, cunoscut pentru declarațiile sale de susținere a vaccinării forțate („Aș vaccina obligatoriu toată România”). A mai fost prezent secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi. Întâlnirea a avut loc în Templul Coral, cel mai mare lăcaș de cult mozaic din București.
Premierul Nicolae Ciucă cere sprijinul cultelor religioase pentru campania de vaccinare
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila-OMS, recunoaște că bisericile oferă servicii esențiale
Pe de altă parte, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că accesul la serviciile religioase trebuie să se poată face fără certificat Covid, recunoscând că și cele duhovnicești, nu doar cele alimentare, sunt servicii esențiale.
El a sugerat subtil implicarea cultelor în campania vaccinării Covid, dar a adăugat că limitarea răspândirii coronavirusului este fezabilă și prin simpla responsabilizare individuală. Un lucru în principiu corect, însă cuvântul „responsabilitate” a fost atât de politizat în timpul stărilor de urgență și alertă, încât el a ajuns să însemne „supunere” față de orice măsură guvernamentală, de la purtarea măștii în aer liber și până la injectarea cu seruri experimentale – toate sunt cerute cetățeanului prin același îndemn de a „fi responsabil”.
„Vaccinarea este o parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi și cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte, legată de responsabilitatea individuală, cred că poate fi modificată în așa fel încât să limităm transmiterea”, a mai opinat Rafila.
Vasile Bănescu, despre certificatul Covid: Acest document nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă servicii vitale, așa cum este cazul bisericilor
Dar poate cel mai „responsabil” dintre toți este Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care, câteodată, se simte „responsabil” pentru toate cultele din România, chiar și fără să le întrebe. El recunoaște importanța vaccinării Covid și „rațiunea intrinsecă a certificatului verde”, însă atrage atenția că lăcașurile de cult nu pot fi condiționate de acest mecanism în virtutea faptului că asigură servicii esențiale, deși de altă natură decât alimentarele și farmaciile. Iată cum a reacționat reprezentantul Patriarhiei:
„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.
Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.
Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală.
Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare.
CE SPUNE SOCIETATEA CIVILĂ
„Pașaportul covid în BISERICĂ! Întâlnirea are loc la Templul Coral – cel mai mare lăcaș de cult mozaic din București.
Fiți pregătiți să ieșim în stradă, în momentul în care vor pune în dezbatere (în Camera Deputaților) legea pașaportului covid, legea 545.
Legea 545, este pe ordinea de zi, în data de 6-7 Decembrie.
Nu lăsați ca niște gunoaie ordinare să decidă cine trebuie să traiască și cine trebuie să moară.
DEMNITATEA UMANĂ nu se negociază!”, se arată pe canalul de Telegram al grupului „Legitimă Apărare”.
CE SPUNE GUVERNUL
„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi consultări cu reprezentanții cultelor religioase din România, prima reuniune între reprezentanții statului și cei ai cultelor, care a avut loc într-un lăcaș de cult, respectiv, Templul Coral.
Șeful Executivului a subliniat că dialogul autorităților cu reprezentanții cultelor religioase creează punți de legătură pentru a găsi căile comune de a acționa în slujba oamenilor, pentru a proteja sănătatea și viața cetățenilor, îndeosebi în această perioadă dificilă provocată de criza pandemică.
„Autoritățile guvernamentale și societatea civilă, în care cultele religioase reprezintă un pilon de stabilitate, urmăresc binele oamenilor. Guvernul susține și promovează libertatea religioasă, prin participarea la activitățile religioase în condiții de siguranță sanitară și respect reciproc. Aplicarea măsurilor de protecție sanitară și vaccinarea sunt soluții sigure și eficiente pentru protejarea sănătății cetățenilor și combaterea crizei COVID-19. Fac apel la unitate și coeziune și vă rog să vă alăturați eforturilor guvernamentale care au în centru protejarea sănătății și vieții cetățenilor. Oamenii au nevoie de încredere și speranță, iar contribuția cultelor religioase este esențială în această perioadă”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.
Șeful Executivului a transmis că respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, între care libertatea religioasă este deosebit de importantă, reprezintă baza societății democratice din România.
De asemenea, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că la nivelul Guvernului vor fi preluate mesajele și propunerile reprezentanților cultelor religioase, inclusiv cele privind sprijinirea financiară legată de construirea și repararea lăcașurilor de cult și a salarizării personalului de cult. ”Preluăm și învățăm din mesajul pe care îl aduc cultele religioase din rândul comunităților pe care le păstoresc pentru că acestea reprezintă aproape 99% din cetățenii României”, a menționat premierul.
Reprezentanții cultelor religioase au mulțumit prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă și reprezentanților Guvernului pentru deschiderea la dialog și colaborare și au propus înființarea unui mecanism permanent de cooperare, care să funcționeze la nivel tehnic, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.