ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Se prezumă că uciderile nu a fost săvârșite cu intenție ci, probabil, din imprudență. Un judecător va fi cel care va decide dacă ipoteza procurorilor se verifică sau nu. În cel mai scurt timp, cele 13 dosare penale vor pleca de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, pentru că nu mai este vorba de omor calificat, ci de ucidere din culpă. Deocamdată, urmărirea penală este începută in rem (asupra faptelor, nu a persoanelor) în urma plângerilor depuse de cele 13 familii ale pacienților decedați în Spitalul de Urgență din Sibiu.
„Din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienții internați pe secția ATI COVID a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au decedat ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituții.
Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijențe medicale, prin ordonanța din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracțiunea de omor calificat, prev. și ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracțiunile de ucidere din culpă, prev. și ped. de art. 192 al. 2 din C.p..
De asemenea, prin aceiași ordonanță, s-a dispus disjungerea și formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală. În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, conform competenței”, se arată în comunicatul procurorilor.
În martie 2021, un lucrător medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu a acuzat faptul că pacienții cu Covid ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați, pentru a nu se mai zbate, cu Midazolam, Propofol și Fentanyl, anestezice sau sedative extrem de puternice.