ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
11 teste gratuite pe lună pentru toți angajații, timp de două luni
După cum arată forma finală a acestui proiect de lege, atât angajații de la stat, cât și cei din domeniul privat vor avea la dispoziție, din bani publici, 11 teste pe lună, astfel încât să poată merge în continuare la muncă. Însă „gratuitatea” decontată de stat nu va fi valabilă mai mult de două luni, după care nevaccinații vor trebui să suporte costul testelor Covid – pe care puțini și le permit cu o asemenea frecvență – din propriul buzunar.
Acest document va deveni obligatoriu pentru toți angajații, iar angajatorul care nu respectă noile norme riscă amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 100.000 de lei.
Care sunt condițiile pentru certificatul „Stop Covid”
Certificatul Covid va fi emis ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din două doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema dintr-o singură doza, cu valabilitate 30 iunie 2022. Trebuie precizat că vaccinarea va continua cu seruri pe bază de ARN mesager și pentru persoanele care s-au vaccinat cu „doza unică” de la Johnson & Johnson, în caz contrar valabilitatea certificatelor lor se va încheia la termenul indicat și vor fi tratate la fel ca nevaccinații.
Pentru persoanele care au făcut o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate care au schema formată din două doze, certificatul va fi emis cu valabilitate până la data programării pentru inocularea celei de-a doua doze.
Libertate în doze mici pentru nevaccinați: două sau trei zile, în funcție de tipul testului Covid
Persoanele nevaccinate ar putea obține certificat Covid cu valabilitate de 48 de ore în urma unui test antigen rapid cu rezultat negativ. Dacă aleg metoda de testare RT-PCR, valabilitatea certificatului este de 72 de ore. Dar testul PCR, zic americanii de la CDC, nu va mai fi valabil de la 1 ianuarie. Desigur, în România trebuie probabil să se consume stocurile necunoscute ale acestui produs care, conform CDC al SUA, nu este relevant pentru depistarea virusului SARSCOV.
Când dispare obligativitatea certificatului Covid
Acest document nu va mai fi cerut în momentul în care va exista, CUMULATIV, o scădere continuă timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național și când incidența cumulată în ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.
Certificatul Covid „va ține cont strict de numărul infectărilor”, afirmă ministrul Sănătății
„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.
De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puțin diferită și în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.
Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor și spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.
În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp și atunci nu ajungi într-o situație gravă.
Av. Elena Radu demonstrează, cu textul legislativ în mână, că una zicem și alta facem:
Ați observat că ați fost mințite, da?
Vi s-a promis că nu va fi nicio obligativitate pentru prezentarea unui certificat pentru mersul la biserică.
Momentan, numai pentru enoriași.
Avocata a oferit și o explicație mai detaliată:
„Proiectul de lege al lui PSD pe impunere obligativitate certificat să mergi la muncă este făcut pe principiul: să fie bine, ca să nu fie rău.
Ne obligă ăștia să băgăm certificatul la nivel intern? Păi să îl băgăm, dar să facem în așa fel încât să împăcăm pe toată lumea.
Ia vedeți art 3: 5 categorii de cetățeni. Ce treabă au dovezile alea cu combaterea transmiterii virusului?
Dar, în schimb vom fi pe culori: doza 1, doza 2, infectat trecut prin boală, test negativ 48 ore, test negativ 72 ore.
De toate pentru toți.
Sesizarăți că, pentru a nu își pune în cap persoanele care s-au vaccinat, nu mai vorbesc de schema completă?
Prin alte țări toți vorbesc că dacă ai 2 doze, e pa. Îți trebuie a treia și chiar a 4-a doză.
Așa că nu are nicio treabă cu virusul, infectarea, transmiterea sau imunizarea.
Are treabă numai cu ce o fi, dar QR să fie.
Sesizarăți că se scoate niciodată pentru că trebuie îndeplinite 2 condiții cumulative?
Adică să și scadă numărul de cazuri 3 săptămâni consecutiv (dacă crește în câte 1 zi din alea 3, nu va fi îndeplinită niciodată) și să fie incidența cumulată pe ultimele 2 săptămâni mai mică de 1 la mie.
Sesizarăți că e și pentru culte?
Preoții sunt salariați, în mediul public, privat, unde or vrea ei, dar tot salariați sunt.
Așa că intrarea în biserică o vor face cu certificatul.
Nediscriminatoriu, nene, nediscriminatoriu, dar care e scopul legii?
PS : asta cu cultele e nasoală rău.
Dacă îi bagă pe preoți, își pun în cap vreo 80% din populație.
Prezentăm, mai jos, fragmentele de text legislativ pe care și-a întemeiat pledoaria: