Directorul CIA,William Burns (foto), a confirmat ca institutia pe care o conduce deruleaza mai multe proiecte legate de criptomonede. El a precizat ca acestea sunt demarate de antecesorul sau, referindu-se cel mai probabil la fostul director interimar al CIA, David Cohen, noteaza markets.businessinsider.com. Este prima data cand un inalt oficial al agentiei americane de intelligence dezvaluie public faptul ca s-au alocat „atentie si resurse importante” pentru aceste proiecte, menite sa apere SUA de diferite atacuri cibernetice.
Burns a facut aceasta dezvaluire la inceputul acestei saptamani, in timpul conferintei organizate de The Wall Street Journal pentru directorii marilor companii americane.
Directorul CIA a fost „provocat” de cineva din public sa faca aceasta marturisire, dupa ce au fost discutate o multitudine de subiecte, de la posibila invadare a Ucrainei de catre Rusia, la provocarile spatiala. Intrebat daca agentia gestioneaza problema criptomonedelor, aflate in centrul unei „epidemii” de ransomware pe care oficialii SUA incearca sa o gestioneze si sa o combata, Burns a admis ca CIA dezvolta mai multe proiecte cripto in prezent si chiar e in proces de a selecta si angaja specialisti.
„Asta este ceva ce am mostenit. Predecesorul meu (n.r. potrivit markets.businessinsider.com ar fi vorba despre fostul director interimar al CIA, David Cohen) a inceput asta, dar a pus in miscare un numar de proiecte diferite concentrate pe criptomonede prin care se incerca anticiparea unor consecinte, precum si ajutarea Guvernului SUA prin furnizarea de informatii solide cu privire la ceea ce noi observam”, a declarat William Burns in timpul conferintei organizate de The Wall Street Journal.
El a vorbit si de atacurile de tip ransomware, afirmand ca atacurile cibernetice ar putea avea „un impact enorm” asupra Statelor Unite ale Americii.
Directorul CIA da de inteles ca va urmari „sa ajunga la retelele financiare” ale grupurilor infractionale
Burns a adaugat ca dobandirea competentelor in domeniul cripto a fost „o prioritate importanta” pentru agentie si a planuit sa ii dedice „resurse si atentie”. Directorul CIA nu a mentionat detalii despre directia pe care agentia intentioneaza sa o ia in ceea ce priveste combaterea atacurilor cibernetice, dar a sugerat ca va urmari „sa ajunga la retelele financiare” ale grupurilor infractionale care folosesc monede digitale pentru rascumparare.
„Criptomonedele ar putea avea un impact imens, de la atacurile ransomware, dupa cum ati mentionat, pentru ca una dintre caile de a contracara atacurile ransomware este sa putem accesa pietele financiare pe care atat de multe retele criminale le folosesc si asta ajunge chiar la problema monedelor digitale”, a explicat Burns la conferinta organizata de The Wall Street Journal.
Declaratia nu este deloc surprinzatoare, avand in vedere ca anul acesta, un atac ransomware care a vizat o companie de conducte si a paralizat alimentarea cu combustibil a mai multor state americane.
Un atac cibernetic a paralizat in mai aprovizionarea cu combustibil a mai multor state SUA
Lumea Banilor a relatat anterior ca, potrivit informatiilor FBI, Colonial Pipeline a fost atacata pe 7 mai, de DarkSide, un grup de hackeri din Europa de Est, iar compania a fost nevoita sa opreasca livrarea celor 2,5 milioane de barili de combustibil/ zi, o cantitate care depaseste intregul consum al Germaniei, timp de cinci zile. Atacul a paralizat practic un sistem de circa 8.000 km de conducte operat de gigantul petrolier. Este vorba despre un atac de tip ransomware, o forma de malware care cripteaza datele pana cand victima plateste rascumpararea.
Oficialii americani au anuntat ulterior ca au reusit sa recupereze cea mai mare parte a rascumpararii platite hackerilor, iar presa americana a speculat ca portofelele digitale hackerilor ar fi fost „sparte” de catre anchetatori.
Burns, care a preluat mandatul la conducerea CIA din martie 2021, era „in charge” la acel moment.
Criptoentuziastii au reluat o veche „teorie a conspiratiei” potrivit carora CIA ar fi creat Bitcoin
Comentariile sale recente au fost intens dezbatute pe Twitter, iar criptoentuziastii au reluat o veche „teorie a conspiratiei” potrivit carora CIA ar putea fi adevaratul creator Bitcoin, discutii purtate pe retelele de socializare mai in gluma, mai in serios.
Cu toate acestea, Burns a confirmat doar implicarea agentiei sale in proiecte ce vizeaza criptomonedele, precizand ca acestea reprezinta o „prioritate importanta” pentru CIA, fara a lasa de inteles ca agentia ar fi implicata in vreun fel in crearea Bitcoin.
Exista o veche teorie a conspiratiei printre cativa entuziasti ai criptomonedelor ca inventatorul anonim al Bitcoin, Satoshi Nakamoto, a fost, de fapt CIA-ul sau alta agentie americana de informatii, cum ar fi NSA.
In acest moment identitatea lui Nakamoto ramane un mister, niciunul dintre cei care au revendicat paternitatea Bitcoin nereusind sa dovedeasca faptul ca ei sunt cei din spatele „revolutiei cripto”
Bitcoin se bazeaza pe o tehnologie creata de Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA)
Pentru inceput, trebuie mentionat totusi ca Bitcoin se bazeaza pe tehnologia creata de Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA). Algoritmul Secure Hashing 256 (SHA-256) al NSA este un pilon al Bitcoin Core, software-ul care transforma un computer intr-un nod Bitcoin. SHA-256 este o functie de hashing unidirectionala care comprima si cripteaza un sir de orice lungime intr-o semnatura (sau hash) unica de 256 de biti, scria economistul Wesley Messamore intr-un editorial publicat in februarie 2020 de platforma media specializata in criptomoneda cryptopotato.com.
Insa nimic din toate acestea nu dovedeste ca CIA a creat Bitcoin. NSA a publicat SHA-256 in 2001. Deci, codificatorii non-CIA ar fi putut sa-l preia si sa-l foloseasca pentru a face Bitcoin, comenteaza Wesley Messamore.
„Poate mai incriminant este sensul numelui Satoshi Nakamoto in japoneza. Nakamoto inseamna de fapt „Central” sau „Mijloc”. Satoshi inseamna „Iluminat”, „Intelept” sau „Inteligent”. Acestea sunt fapte. Satoshi Nakamoto inseamna Inteligenta Centrala. Ar putea fi o gluma a creatorilor sai non-CIA sau ar putea fi cartea de vizita a CIA”, concluzioneaza Wesley Messamore.