Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman (PNL), a demisionat miercuri din funcție, în urma unui scandal generat de presupuse acuzații de plagiat și inadvertențe în CV venite din zona USR, marele perdant al acestui portofoliu crucial din perspectiva implementării certificatelor digitale Covid, a formularelor de localizare a pasagerilor și a identităților digitale. După cum însuși Florin Roman lasă să se înțeleagă, miza scandalului e dincolo de conținutul C.V.-ului său: cele două miliarde de euro atribuite prin PNRR digitalizării României.
„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale.
Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului.
Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl. Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict.
In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru „conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV.
Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a spus Florin Roman (PNL), citat de
Știri pe Surse.
Reproșurile care i s-au făcut acestuia țin de inexactități din C.V.-ul public: el s-a declarat autorul unei cărți inexistente și ar fi plagiat lucrarea de masterat, lucru pe care îl neagă. Deși și-a trecut în C.V. faptul că a absolvit cursuri de licență în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, rectorul UBB susține că Roman nu ar fi fost student în cadrul instituției. Însă ministrul demisionar a postat
pe Facebook o fotografie cu diplomele sale, din care reiese că a absolvit Facultatea de Științe Economice a UBB în 1996, licența și-a dat-o în 2010 la Universitatea „Athenaeum” din București tot în domeniul științelor economice, iar diploma de master a primit-o din partea Universității „Titu Maiorescu” București (ultimele două fiind instituții private). În rest, fotografiile de pe Facebook îl arată pe fostul deputat de Alba Iulia ca pe un penelist cu toate campaniile susținute, de la referendumul „pe justiție” din mai 2019 („Și eu YES la vot”, la 8 luni după
Boicot) și până la campania de vaccinare Covid („Alba Iulia pune umărul la vaccinare”). De altfel, el e autorul monumentalei gafe din toamna anului trecut, când își dorea, „
cu ajutorul Bunului Dumnezeu, să avem cât mai multe victime” de Covid în chiar perioada în care partidul său
impunea masca peste tot și
închidea piețele din spații acoperite.
Dincolo de aceste pricini care vor fi, probabil, lămurite în justiție, rămâne neclar ce beneficiu ar avea USR de pe urma plecării lui Florin Roman de la portofoliul Digitalizării, având în vedere că USR oricum tot în opoziție va rămâne, iar ministerul va fi ocupat, cel mai probabil, tot de un PNL-ist. Vă vom ține la curent cu evoluția situației.