Life Lifestyle man National Politics Technology

Atenție la carnea pe care o consumăm: Cum să evităm intoxicațiile

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Specialiștii recomandă consumatorilor să nu procure din piețe sau alte locuri fără condiții igienico-sanitare produse perisabile cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle. Aceste produse trebuie să fie cumpărate doar din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.Specialiștii Agenției Naționale de Sănătate Publică recomandă procurarea cărnii în stare proaspătă numai în locuri autorizate cum ar fi măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 grade Celsius.Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Mare atenție și la ştampila de control sanitar-veterinară.Peștele poate fi în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, dar cu respectarea mai multor condiții. În primul rând, comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar. Peștele se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat pentru peștele viu, cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării.Sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic sau a furnizorului.Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 grade Celsius.La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare este de 28 de zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider.Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.Specialiștii ANSA recomandă să evităm comerțul stradal. Totodată, în cazul în care am depistat produse neconforme pe rafturile magazinelor sau prestarea serviciilor neconforme, ANSA recomandă să insistăm ca acestea să fie retrase din comercializare și să solicităm registrul pentru reclamații unde vom nota neconformităţile.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *