man Model National Știri

Arhid. Mihail Bucă, inițiatorul grupului psaltic TRONOS, salută comemorarea cântăreților bisericești pe parcursul anului 2023: Cântărețul este și teolog și mărturisitor. Devine un apostol. Teologia se transmite prin cânt

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Arhidiaconul Mihail Bucă, fondatorul Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, a salutat cu bucurie decizia de joi a Sinodului BOR prin care 2023 a fost declarat „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.
„Simt că este onorată munca celor care au contribuit și celor care au fost hărăziți de Dumnezeu să compună piese bisericești și să le interpreteze”, a declarat protopsaltul pentru Basilica.ro.

Mihail Bucă a dezvăluit faptul că partea de compoziție la imnografi este rezultatul inspirației de la Duhul Sfânt, iar partea de interpretare este un fel de a teologhisi prin cânt.

„Cântărețul este și teolog și mărturisitor. Devine un apostol”, a spus arhidiaconul. „Teologia se transmite prin cânt.”

Protopsaltul a mărturisit că îi prețuiește în mod deosebit pe Anton Pann și Macarie Ieromonahul, „care au muncit foarte mult în acea eră de tranziție pentru a româniza cântarea”.

„Pe vremuri se cânta în biserici și în limba greacă, iar ei au adus cuvântul pe înțelesul nostru”, a afirmat Arhid. Mihail Bucă, opinând că cei doi înaintași reprezintă o punte între vechi și nou în cântarea bisericească românească.

„Anumiți compozitori sau profesori spun că noi, românii, avem un alt stil. Dar acesta face referire doar la limbă și la frazele melodice. Interpretarea rămâne aceeași, indiferent că ești psalt grec, sârb sau român”, a mai explicat protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Părintele Arhidiacon Mihail Bucă avut un rol important în dezvoltarea muzicii psaltice românești, mai ales în ultimele două decenii.

La inițiativa sa a fost înființat în anul 1997 grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, format, în special, din tineri teologi pasionați de muzica psaltică de tradiție bizantină. Numele i-a fost dat grupului chiar de Patriarhul Daniel, în anul 2007.

Pentru întreaga activitate misionară, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit din partea Patriarhului Daniel „Ordinul Sfinților Martiri Brâncoveni”, în anul 2014, și „Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur” în anul 2016. Protopsaltul Catedralei Patriarhale a fost distins și de Mitropolitul Teofan cu „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *