Criptomonedele Web 3.0 sunt asociate unor proiecte descentralizate care vor folosi contracte inteligente si vor automatiza tranzactiile pe internet. Asadar, site-ul de stiri cripto analyticsinsight.net a creat un top al criptomonedelor Web 3.0 care isi propun sa dezvolte o noua tehnologie si care au un viitor promitator. In opinia specialistilor cripto, aceste tokenuri au potential de crestere si ar trebui adaugate in portofoliul cripto inainte de sosirea anului 2022.
Conceptul Web 3.0 a fost dezvoltat in baza colaborarii dintre diferite echipe de dezoltatori, in mare parte din industria blockchain. Printre lideri se numara proiectele care se bazeaza pe contracte inteligente precum Ethereum, EOS, Waves si TRON.
In Web 3.0, reteaua este descentralizata, iar aplicatiile (dapps) pe care se bazeaza sunt open source, ceea ce inseamna ca nimeni nu poate controla datele sau limita accesul. Transferul de valoare se face direct si la nivel global, fara a mai implica retelele financiare traditionale. Conceptul de „bani nativi” inseamna ca Web 3.0 are o economie bazata pe tokenuri si criptomonede, care pot functiona in sisteme financiare complet noi.
De exemplu, publicitatea pe acest tip de web descentralizat nu ar trebui sa se bazeze pe vanzarea datelor utilizatorilor catre agentii de publicitate. Utilizatorii pot fi recompensati direct cu tokenuri pentru vizualizarea reclamelor. Modul in care functioneaza Web 3.0 permite acestora sa navigheze pe Internet fara a renunta la controlul asupra datelor lor personale.
Acest lucru se poate realiza prin intermediul retelelor descentralizate (blockchain), pe care nu le controleaza nicio entitate centralizata, dar in care oamenii pot avea incredere. Fiecare utilizator si operator al acestor platforme trebuie sa urmeze acelasi set de reguli codificate, denumite protocoale de consens.
Inovatia secundara este ca aceste retele permit transferul de valoare sau bani intre conturi. Descentralizarea si transferul facil de valoare pe Internet sunt aspectele de baza ale Web 3.0., noteaza analyticsinsight.net.
Top 10 criptomonede bazate pe Web 3.0 de inclus in portofoliu inainte de 2022
10. Heliu (HNT)
Helium este o retea descentralizata de tip blockchain pentru dispozitive IoT care utilizeaza o retea globala de hotspot-uri wireless pentru a difuza date prin unde radio care sunt inregistrate in blockchain. Reteaua foloseste un nou algoritm, cunoscut sub numele de consens de dovada a acoperirii (n.r. a retelei wireless), pentru a valida faptul ca hotspot-urile ofera acoperire wireless legitima.
9. Flux (FLUX)
Flux isi propune sa ofere dezvoltatorilor de aplicatii o baza pentru a construi aceasta noua varianta a web-ului. Cu ajutorul Flux, utilizatorii pot dezvolta aplicatii Web 3.0 si proiecte descentralizate si apoi le pot implementa in diverse retele. Acest lucru devine deosebit de eficient cu ajutorul FluxOS – un sistem de operare descentralizat creat doar pentru utilizatorii Flux. De asemenea, ofera blockchain-as-a-service (BaaS), care este foarte asemanator cu SaaS.
8. Filecoin (FIL)
Filecoin este ca un „dulap” pentru Web 3.0. Este o retea de stocare a datelor descentralizata care serveste ca o alternativa sigura la stocarea centralizata in cloud si o modalitate pasiva de a castiga bani. Filecoin poate fi folosit pentru a stoca aproape orice tip de date, fie ca este vorba de fisiere audio, videoclipuri, imagini statice sau text. De asemenea, dezvoltatorii pretind ca este suficient de sigur pentru a stoca informatii mai sensibile, cum ar fi informatiile si inregistrarile companiilor private.
7. Polkadot (DOT)
Polkadot este una dintre cele mai populare criptomonede de pe piata globala, dar investitorii ar putea sa nu stie ca este de fapt un proiect Web 3.0. Reteaua este cunoscuta pentru ca ofera scalabilitate si, in comparatie cu Ether, se claseaza mai sus atunci cand vine vorba de perceperea unor taxe mici si de oferirea de viteze rapide. Datorita pozitiei sale de top si cresterii treptate a valorii de piata, DOT poate fi lider de piata si poate conduce sectorul internet descentralizat.
6. Kusama (KSM)
Investitia in Kusama este ca si cum ai face un „ocol” inainte de a investi in Polkadot. Dezvoltatorii pot folosi aceasta infrastructura cripto pentru a rezolva diverse probleme legate de proiectele lor. La fel ca DOT, dezvoltatorii concureaza pentru a obtine un loc in reteaua Kusama prin licitatii paralant. Expertii considera ca Kusama este o investitie profitabila pe termen scurt, deoarece reteaua este mai veche si mai puternica.
5. Livepeer (LPT)
Livepeer este o retea de streaming video descentralizata construita pe blockchain-ul Ethereum. Protocolul ofera servicii de difuzare si streaming rentabile direct la stratul de stiva video Web 3.0. Protocolul Livepeer defineste participarea sigura si cea mai rentabila a diferitilor actori in ecosistemul de streaming. Are in principal doua obiective – distribuirea de videoclipuri in timp real si incurajarea participantilor la retea.
4. BitTorrent (BTT)
BitTorrent este primul furnizor de torrent si cea mai puternica retea peer-to-peer din lume. Fisierele mari sunt impartite in fragmente si transmise pe web intr-o forma fragmentata, fuzionand intr-un intreg pe computerul destinatarului. Toti cei care descarca fisierul din retea devin automat parte a distributiei.
3. Ocean Protocol (OCEAN)
OCEAN este o alta criptomoneda care ofera toate instrumentele necesare pentru a construi o solutie Web 3.0. Tokenul face una dintre cele mai bune investitii pentru cei care doresc sa investeasca intr-un token Web 3.0 cu mult potential. Protocolul a dezvoltat mai multe instrumente necesare dezvoltarii aplicatiilor Web 3.0. Protocolul se concentreaza, de asemenea, pe descentralizarea conceptului de partajare a datelor pe internet, care ofera acces si transparenta la manipularea datelor.
2. Kadena (KDA)
Kadena este un protocol blockchain PoW layer-one scalabil care pretinde a fi capabil sa proceseze pana la 480.000 de tranzactii pe secunda (TPS), datorita utilizarii „lanturilor impletite”. Spre deosebire de criptomoneda de top PoW Bitcoin, Kadena ofera capabilitati de contracte inteligente similare cu cele din Ethereum.
1. ZCash (ZEC)
ZCash este una dintre primele criptomonede construite pentru confidentialitate, care a fost dezvoltata de un grup de oameni de stiinta de la John Hopkins, MIT si alte institutii eminente academice si stiintifice. Interesant este ca aceasta moneda de confidentialitate a fost construita initial pe baza de cod Bitcoin, cu singura diferenta ca ofera o optiune suplimentara de confidentialitate.