ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Am vrut să public aici câteva din recordurile lui Novak Djokovic. Mă gândeam că poate unii nu știu despre cine vorbește toată lumea de ieri încoace. M-am răzgândit totuși.
Omul e imens în tenis, unii spun că e cel mai mare din istorie. Chiar dacă unii nu sunt de acord cu asta, statistica spune că este peste Nadal și Federer. Vreau să povestesc altceva mai interesant.
Eu l-am văzut prima oară în 2008, când abia scotea capul în sportul alb. Pe atunci încă pierdea în aproximativ 4 din 6 întâlniri cu viitorii săi rivali.
Pe vremea aia eram producător la Sport.ro, printre altele mă ocupam și de turneele de tenis transmise. Și într-o zi s-a nimeric să fie Nadal Djokovic în semifinale la Indian Wells sau chiar un Wimbledon sau Australian Open.
Băi, a tot plouat în zilele alea de a rupt, meciuri amânate, intrerupte, o nebunie. Și totuși a venit vremea semifinalei. Care a început pe la 15 și s-a prelungit până când abia nu se mai vedea mingea pe teren. Iar eu înjuram că trebuie să stau atâta la muncă din cauză că nu vrea ploaia să-i lase pe ăștia să termine odată un meci în care unul trimite mingea la celălalt. Așa cum priveam eu tenisul pe atunci.
La ultima minge de meci, când s-a terminat, cred că atât eu cât și colegii din regie am țipat de bucurie, totul se terminase, puteam pleca acasă în sfârșit. Habar nu aveam că băiatul ăla pe care îl înjuram că nu se predă mai repede în fața marelui Nadal avea să devină la un moment dat poate cel mai mare din istorie. Unii consideră că e și cel mai mare sportiv, la general. Bine, cei care uită de Cristiano
Pe lângă asta, să reamintim oamenilor cu ce s-a mai ocupat Djokovic în afara terenului:
– în 2007 a fondat Djokovic Foundation pentru a ajuta copiii din zonele dezavantajate
– In 2011, a primit cea mai inaltă medalie din cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru ajutorul oferit mănăstirilor din țara sa.
– în 2014 a donat toți banii câștigati la Roma Masters plus alți 600 de mii donați de fundație pentru victimele inundațiilor din Serbia.
– tot în 2014 a ajutat financiar victimele inundațiilor din Serbia, Croația și Bosnia
– În 2015, Fundația a construit 43 de scoli și a ajutat peste 20.000 de copii să urmeze cursurile
– din august 2015 este ambasador UNICEF datorită acțiunilor sale caritabile
– în 2016, după câștigarea Australian Open a donat 20.000 de dolari sistemului de învățămând din Melbourne.
– în finalul lui 2019, Djokovic a donat prin fundația sa 5,5 milioane de dolari sistemului sanitar din Serbia.
– în timpul pandemiei, a acceptat cererea rivalului Nadal de a ajuta financiar sistemul medical din Spania.
-în ianuarie 2020 a donat împreună cu Maria Sharapova 50.000 de dolari pentru victimele incendiilor din Australia.
-Novak Djokovic a construit 43 de scoli pentru peste 20.000 de copii și a donat milioane de euro pentru cazuri umanitare, inclusiv pentru Australia
– în martie 2020 a donat un milion de euro pentru achiziția de ventilatoare pentru victimele Covid din Serbia
– în aprilie 2020 a donat bani pentru comunitatea din Bergamo, Italia, lovită de pandemia de Covid
– de-a lungul timpului a jucat în multe meciuri demonstrative pentru a ajuta diferite cauze umanitare.
Cred că astea sunt recorduri mai importante, acolo unde contează.