Criptomonedele nu mai sunt o clasa obscura de active in cadrul ecosistemului financiar, ceea ce inseamna ca ar putea prezenta riscuri semnificative pentru stabilitatea financiara din cauza volatilitatii extreme a preturilor, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International (FMI) publicat marti, 11 ianuarie 2022.
FMI mai noteaza ca Bitcoin si celelalte active digitale majore din piata cripto „s-au miscat mai mult in pas cu indicii bursieri”, cum ar fi S&P 500, lucru care submineaza rolul de „diversificare a riscurilor” invocat de investitorii cripto.
Tendinta este „evidenta si in economiile emergente”, unde adoptia criptomonedelor a fost mult mai puternica, se precizeaza in analiza.
Piata cripto, din ce in ce mai dependenta de indicii bursieri
O postare pe blogul Fondului Monetar International, care insoteste analiza citata evidentiaza noi riscuri asociate cu interconexiunea tot mai mare dintre activele digitale si pietele financiare. Directorul Departamentului Monetar si Piete de Capital al FMI, Tobias Adrian, si economistul Tara Iyer argumenteaza ca apare o corelatie tot mai mare intre evolutia pretului activelor cripto si cel al actiunilor. In opinia autorilor, aceasta corelatie limiteaza beneficiile percepute de diversificare a riscurilor si creste riscul de contagiune pe pietele financiare.
„Per total, aceste constatari sugereaza ca activele cripto nu mai pot fi considerate ca o clasa de active marginale si pot prezenta riscuri pentru stabilitatea financiara din cauza volatilitatii extreme a preturilor. Astfel, autoritatile de reglementare si supraveghetorii pietelor au nevoie sa monitorizeze indeaproape actiunile de pe pietele cripto si expunerea institutiilor financiare la aceste active si sa conceapa politici de reglementare adecvate pentru a atenua riscurile sistemice care decurg din raspandirea activelor cripto”, se arata in studiul FMI.
Corelatia dintre Bitcoin si S&P 500 a crescut cu 3.600% pe durata pandemiei
Coeficientul de corelatie dintre BTC si S&P 500 a crescut cu 3.600%, trecand de la 0,01 la 0,36 dupa aprilie 2020. Aceasta inseamna ca cele doua clase de active au crescut si au scazut intr-un tandem din ce in ce mai strans de cand a inceput pandemia de coronavirus, spun specialistii institutiei financiare internationale.
„Analiza din aceasta nota extinde literatura in plina dezvoltare privind interconexiunile dintre activele cripto si alte clase de active in mai multe moduri. In primul rand, in timp ce majoritatea studiilor s-au concentrat pe perioada pre-pandemica, analiza de fata ia in considerare potentialele conexiuni intre pietele cripto si pietele de capital in perioada post-pandemie, data cresterea exponentiala a adoptarii criptoactivelor incepand cu primul trimestru al anului 2020. In al doilea rand, spre deosebire de constatarile anterioare din literatura de specialitate, care s-au concentrat mai ales pe activele cripto traditionale, cum ar fi Bitcoin, analiza de asemenea ia in considerare criptomonedele monedele stabile (stablecoins) din ce in ce mai tranzactionate, cum ar fi Tether. In plus, studiul analizeaza spillover-urile intre criptoactive si indicii de actiuni in Statele Unite si din economiile de piata emergente, cu scopul de a genera o imagine mai ampla a interconexiunii dintre activele cripto si pietele internationale de actiuni”, se arata in studiul FMI.
Mentionand ca BTC si Ether (ETH) au corelat rareori cu indici bursieri majori inainte de pandemie, autorii au fost de acord ca la acel moment cripto-activele au ajutat la diversificarea riscului pentru investitori, actionand ca o acoperire impotriva fluctuatiilor altor clase de active.
„Dar acest lucru s-a schimbat dupa raspunsurile extraordinare ale bancilor centrale la criza de la inceputul lui 2020. Criptomonedele si actiunile au crescut mana in mana pe masura ce apetitul investitorilor pentru risc a crescut”, au mai scris autorii studiului.
FMI: Tandemul intre piata cripto si pietele financiare pot declansa socuri sistemice in economia globala
O corelatie mai puternica vine cu riscuri mai mari pentru Bitcoin, potrivit expertilor FMI. Interconexiunea din ce in ce mai mare dintre pietele cripto si de actiuni ar permite transmiterea de socuri care pot destabiliza pietele financiare. Subliniind ca activele cripto nu mai sunt la marginea sistemului financiar, expertii FMI au cerut in continuare un cadru de reglementare global coordonat „pentru a ghida reglementarea si supravegherea nationala si pentru a atenua riscurile de stabilitate financiara care decurg din ecosistemul cripto”.
Luna trecuta, economistul sef al FMI, Gita Gopinath, a facut un apel similar pentru o politica globala in ceea ce priveste criptomonedele. Ea a sustinut ca, daca tarile ar interzice criptomonedele, atunci nu ar avea niciun control asupra schimburilor offshore care nu sunt supuse reglementarilor tarii lor.