Într-o societate ca un arc gata să sară, coaliția de guvernare și-a pus toată priceperea într-o dispută confuză. Două săptămâni, ministrul Energiei s-a războit cu furnizorii de gaze și de energie electrică fără ca statul să poată spune nici acum câte facturi din ultimele luni au fost calculate greșit și câte sunt, prin prețurile mai mari, consecința unor politici proaste.
Un spectacol politic al opozanților aflați, de fapt, la putere a ocupat agenda și ecranele. O nouă ordonanță a fost prezentată public ca soluție salvatoare. În realitate, e un plasture pentru două luni: februarie și martie. Facturile din ianuarie vor fi calculate cu vechile prețuri, iar pentru ce urmează din aprilie Guvernul are doar scenarii.
Cum a ajuns România să se comporte iar „ca o găină fără cap”, de ce o ordonanță a supercompensărilor nu e suficientă pentru a rezolva problema prețurilor la energie, dar și cum poate profita extremismul de temerile sociale amplificate în aceste zile explică Sorin Ioniță, analist, expert în politici publice şi președintele think tank-ul Expert Forum.
Câteva idei din acest episod:
Paradoxul politic. „În ultimele săptămâni nu există guvernare. L-au lăsat pe domnul Ciucă acolo, dar toată lumea e în Opoziție. Avem un guvern de coaliție care se opune lui însuși, e guvernul de Opoziție.”
Ordonanța-plasture. „Ordonanța supercompensărilor e un plasture bugetar, dar tu nu faci nimic în a rezolva cauza internă a crizei care este faptul că nu ai destulă energie – pentru că nu ai făcut nimic timp de 10 ani, ai descurajat investitorii străini, ai furat dividendele companiilor românești producătoare cu care se puteau face investiții.”
Costul imprevizibilității. „Statul român are în mână – decisiv – producția de electricitate și, în mare parte, de gaz. Deci, când se scumpesc aceste produse, banii în plus se duc la stat. Când vine dl Ciucă să spună «Plafonăm prețurile» asta înseamnă că reduci veniturile unor companii predominant de stat. Practic, muți banii dintr-un buzunar în altul. Sau îi lași cu prețuri mai mari, dar le iei banii și îi pui în subvenții. Până la urmă sunt tot banii noștri și dacă-i gestionăm prost și imprevizibil aici este pierderea netă. Imprevizibilitatea ne creează costuri.”
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.