ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
„În timp ce această meta-analiză concluzionează că lockdown-urile au avut efecte reduse sau chiar inexistente asupra sănătății publice, acestea au impus costuri economice și sociale enorme acolo unde au fost adoptate”, au scris cercetătorii în rezumat. „În consecință, politicile de izolare sunt nefondate și ar trebui să fie respinse ca instrument de politică în caz de pandemie”.
„După trei niveluri de screening, 34 de studii s-au calificat în cele din urmă. Dintre aceste 34 de studii eligibile, 24 s-au calificat pentru a fi incluse în meta-analiză”, au scris cercetătorii.
Aceștia au împărțit apoi studiile în trei grupe, studii privind indicele de strictețe al închiderii, studii privind ordinul de adăpostire și studii specifice de intervenție non-farmaceutică.
Aceștia au definit „lockdown-urile” ca fiind „impunerea a cel puțin unei intervenții obligatorii, non-farmaceutice”, ceea ce înseamnă politici guvernamentale care restricționează activitățile obișnuite ale oamenilor, cum ar fi limitarea circulației, închiderea școlilor și a întreprinderilor și interzicerea călătoriilor internaționale.
Aceștia au constatat că închiderile din Europa și Statele Unite au redus mortalitatea COVID cu doar 0,2% în medie, iar ordinele de adăpostire pe loc cu o medie de 2,9%. Nu a existat nicio „dovadă generală” care să arate că intervențiile non-farmaceutice au avut vreun efect notabil asupra mortalității COVID.
Iar consecințele neintenționate au fost documentate de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
OMS, în ultimul său raport privind malaria, a declarat în decembrie că, pe fondul „întreruperilor” serviciilor de sănătate în timpul pandemiei COVID-19, cazurile de malarie și decesele au crescut semnificativ în 2020 în comparație cu anul precedent.
„Cei care au susținut politicile care au cauzat creșterea bruscă a numărului de decese cauzate de malarie în 2020 vor face tot posibilul să ignore acest lucru, deoarece sunt orbi la daunele colaterale ale blocării, mai ales dacă acestea se abat asupra celor săraci din întreaga lume”, a declarat el pe Twitter.
Blocajele i-au favorizat pe cei bogați, „clasa laptopurilor”, a spus el, care au avut o treime din rata de mortalitate față de cei săraci. Bhattacharya a spus că a fost „aproape o protecție cu focalizare inversă; i-am expus pe cei vulnerabili și i-am protejat pe tinerii înstăriți”.