man Model National Opinii

Mihai Tîrnoveanu: Legea Recensământului din România deschide calea către autonomia ținutului secuiesc

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Nu știu dacă ați aflat, din 1 februarie a început recensământul, până pe 14 martie se preiau date din surse adminstrative, apoi începe recenzarea propriu-zisă. O noutate este aceea că în formular, identitatea secuiască a fost inclusă ca subcategorie a identității maghiare. Cum se ”traduce” acest lucru, ce semnificație are: un cetățean se poate declara secui și se numără ca secui, dar în același timp NU scade numărul de etnici maghiari.

Se rezolvă astfel problema spinoasă și totodata hilară, a contradicției dintre cerința de autonomie a ”ținutului secuiesc” și numărul extrem de mic al cetățenilor care s-au declarat secui la recensământul din 2011, Consiliul Național Secuiesc făcând atunci apel pe zona Harghita, Covasna, Mureș, ca toți secuii să se declare maghiari pentru nu scădea numărul etnicilor maghiari din România în statistici. 

În 2011 secuii se numărau separat de etnia maghiară, acum se schimbă situația. Vom avea un număr semnificativ de cetățeni care se declară secui, alcătuindu-se astfel ”justificarea numerică” pentru declararea autonomiei așa zisului ținut, în același timp păstrându-se ”baza numerică” a etnicilor maghiari, necesară atât din punct de vedere administrativ, folosirea limbii maghiare în administrațiile locale, cât și politic, adică „logica” îndeplinirii pragului de intrare în parlament, să nu bată prea tare la ochi virușii din tabletele STS de pe la Craiova, Tulcea sau Humulești. 

O altă noutate a recensământului este aceea că el se va desfășura (surpriză!) online, prin autorecenzare, facandu-se înregistrarea tuturor datelor pe tablete, inclusiv a celor culese ”manual” de recenzor, în cazul în care unii cetățeni nu se descurcă cu telefonul mobil, tableta sau latopul. Deci ”pixul”, adică butonul, va regla totul în caz de ”deranj”. 

Așteptăm așadar cu nerăbdare rezultatele, adică deciziile de la cel mai înalt nivel. 

În aproape altă ordine de idei, nu am auzit pe nimeni din Parlament să strige ceva pe acest aspect…sau poate nu am fost eu destul de atent. Informația despre schema UDMR cu recensământul am aflat-o de pe site-urile maghiare din România, le mai citesc uneori, vedeti foto în primul comentariu, stire de acum 5 zile pe site-ul respectiv, o puteti citi de la sursa cu traducere. 

Recensământul se desfăsoară conform OUG aprobată de Parlament.

Ce spuneti de acest lucru?

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *