Biserica Ortodoxă man Model National

7 februarie: Sf. Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului, Sf. Cuvios Luca din Elada și un sfânt precum Tudor Vladimirescu – Noul Mucenic Gheorghe din Alikianos, Creta

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Un sfânt contemporan cu Tudor Vladimirescu

Silviu Andrei Vlădăreanu, de povestește la Universul credinței despre Sfântul Nou Mucenic Gheorghe din Alikianos, Creta, Grecia (7 februarie):

M-am gândit să dedic episodul de săptămâna aceasta, din nou, unui sfânt de care sunt sigur că nu ați auzit și pe care nu o să îl găsiți în calendare.
Este vorba de noul mucenic Gheorghe din Alikianos, un tânăr grec, din Creta, martirizat la numai 21 de ani de autoritățile otomane de atunci ale insulei.
O să vă spun de ce m-am oprit la Noul Mucenic Gheorghe. Pe de o parte astăzi, 7 februarie se face pomenirea lui, iar pe de altă parte anul acesta se împlinesc exact 200 de ani de la începutul mișcării revoluționare din Grecia care a reușit eliberarea creștinilor greci de sub stăpânirea Imperiului Otoman.
Noul Mucenic Gheorghe a fost unul dintre participanții activi la acest proces, având misiunea de curier în ceea ce istoria a numit Revolta Cretană, o mare și sângeroasă revoltă populară care a avut loc între anii 1866- 1869.
Tânărul Gheorghe era fiu de preot și știm că era un mare iubitor de lectură, citind îndeosebi din viețile sfinților. În 1867, când a fost prins de soldații otomani, deși avea numai 21 de ani, așa cum am mai spus, el a avut puterea să urmeze exemplul marilor mucenici cu care era familiarizat. Așa că a refuzat ferm oferta de a rămâne în viață cu condiția lepădării de Hristos și convertirii la islam. A spus răspicat: „Sunt creștin și creștin voi muri!”.
A fost ucis încet pentru a-i face chinul cât mai cumplit. I-au tăiat pe rând urechile, nasul, limba, mâinile și picioarele și, la urmă, și capul. Și așa tânărul erou al revoluției a luat cununa muceniciei și ajuns între sfinți.
Doamne ajută! 

Sfântul Partenie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 7 februarie

Născut în orașul Melitopole, fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Sfântul Partenie a trăit pe vremea lui Constantin cel Mare (306-337). Era pescar de meserie, neștiutor de carte, dar foarte bun și milostiv cu oamenii. Cunoscut pentru aceste daruri ale sale, la 18 ani a fost chemat de episcopul cetății Melitopole, Filip, care l-a trimis să învețe carte, după care l-a hirotonit preot.

A fost hirotonit episcop al Lampsacului, cetate cu populație majoritar necreștină, de către arhiepiscopul cetății Cizic, Ahile. Eforturile făcute de Sfântul Partenie pentru aducerea la credință a locuitorilor cetății au fost încununate de succes. Mulți vedeau faptele sale minunate, credeau în Hristos și se botezau (sursa: vol. „Viețile Sfinților”). Sfântul Partenie a trecut la cele veșnice în anul 318 și a fost înmormântat în Lampsac în biserica zidită de el.

Sfântul Cuvios Luca și-a cunoscut dinainte sfârșitul

S-a născut în satul Castoria din Focida, Grecia. Părinții săi, Ștefan și Eufrosina, veniseră aici din insula Egina (golful Saronic), Cuviosul Luca stând o perioadă într-una din mănăstirile Tesaliei. Mai târziu s-a călugărit și s-a retras într-o sihăstrie din muntele Ioaniptra, unde se afla o biserică închinată Sfinților Cosma și Damian. Sporind în viața duhovnicească, Luca a fost învrednicit cu darul tămăduirii, al proorocirii și al înainte-vederii. Din cauza năvălirii agarenilor, Cuviosul Luca s-a retras în insula Ampia și apoi într-un loc numit Sotirie, unde împreună cu alți călugări a înființat o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit, de asemenea, pe Cuviosul Luca să-și cunoască mai dinainte sfârșitul. Cu opt zile înainte de a muri, a chemat pe Cuviosul Grigorie preotul și a poruncit să-l îngroape chiar în chilie, zicând: „Să mă îngropi chiar în locul acesta în care mă aflu, că Dumnezeu vrea să-l preamărească întru slava numelui Său!”, conform basilica.ro.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *