Senatul ar trebui sa ia act luni, 7 februarie 2002, de faptul ca in 2 februarie 2022 s-a implinit termenul de adoptare tacita a propunerii legislative care stabileste salariul minim brut pe tara garantat in plata in domeniul agriculturii si al industrie alimentare la 3.000 lei. Un asemenea salariu minim diferentiat exista in prezent in domeniul constructiilor.
Este vorba despre propunerea legislativa pentru completarea OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene si pentru completarea art.60 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Apreciind ca agricultura reprezinta unul din domeniile prioritare pentru realizarea obiectivelor prevazute in Programul de guvernare si tinand cont ca sectorul agricol si al industriei alimentare s-au confruntat cu dificultati legate de asigurarea fortei de munca specializata si de stabilitatea acesteia, este necesara adoptarea de masuri legislative in vederea asigurarii unei renumeratii adecvate in aceste domenii, se arata in expunerea de motive.
Avantaje pentru angajati
Potrivit propunerii legislative, un salariu minim in aceste domenii ar aduce avantaje pentru angajat, acesta obtinand drepturi la asigurari sociale si un loc de munca mai stabil.
“O mare parte a populatiei rurale traieste in preajma pragului saraciei, in pofida faptului ca oamenii detin in proprietate suprafete de teren care le-ar permite obtinerea de productii agricole peste limita de subzistenta, daca ar avea mecanisme viabile de introducere a acestei productii in circuitul economic si daca ar avea locuri de munca stabile si corect remunerate. Prin prezenta propunere legislativa se introduc reglementari privind acordarea salariului minim in domeniul agriculturii si al industriei alimentare. Prin asigurarea unui nivel al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in domeniul agriculturii si al industrie alimentare in cuantum de 3.000 lei lunar vor fi stabilite conditiile minimale de salarizare aplicabile intregului sector, fapt ce va genera o crestere a gradului de ocupare si stabilitate a fortei de munca”, arata initiatorul.
Salariul minim nu acopera cosul zilnic
Daca legea va fi adoptata, salariul minin in agricultura si industria alimentara va fi de 3.000 lei, insa, in restul sectoarelor, ramane 2,550 lei. Recent, Avocatul Poporului tragea un semnal de alarma: salariul minim nu acopera cosul minim, motiv pentru care trebuie luate masuri urgente. In raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la munca, se arata ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienti, avand in vedere ca valoarea cosului minim de consum pentru o persoana adulta singura este de 2.708 lei (click aici pentru a citi).