ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Pentru că multă lume citește acum articole științifice medicale merită subliniat un termen care poate că este întâlnit, dar nu este înțeles. ”Peer review” sau ”peer reviewed”. Acest termen se traduce prin evaluare inter pares sau prin revizuire făcută de colegi. În sens larg, o evaluare și/sau o verificare a rezultatelor unui studiu științific publicat făcute de alți specialiști în domeniu.
O publicație serioasă are un mecanism complex prin care apreciază valoarea sau corectitudinea unui studiu științific trimis spre publicare. Sau ar trebui să aibă. Din păcate, mai ales în ceea ce privește studiile medicale publicate despre noul corona virus sau despre boala COVID-19, aceste mecanisme nu au funcționat. Sau poate că nu funcționau demult, dar efectele nu erau atât de vizibile cum s-a observat cu ocazia acestei pandemii. Astfel, publicații considerate de prestigiu și cotate foarte bine pe scara academică au publicat studii care nu s-au confirmat în practica medicală. Despre metodele de diagnosticare ale bolii COVID-19, despre metodele de profilaxie, despre tratamentul ei, despre vaccinare. Ceea ce a dus la erori grave ce au afectat activitatea medicală, ba chiar și economia mondială.
Știința se bazează pe dovezi verificabile, nu pe doar pe afirmații, chiar dacă acestea sunt făcute în publicații considerate de un înalt nivel academic. Peer review asta face, verifică informațiile publicate prin repetarea experimentelor sau studiilor propuse de autori, experimente sau studii care trebuie să ducă la aceleași rezultate. Din păcate, puținele verificări care s-au efectuat totuși s-au realizat mai mult după metoda de ”fact-check” din presă. Transformând știința medicală în propagandă. Sau religie…