Salariul minim brut pe tara garantat in plata in domeniul agriculturii si al industrie alimentare creste la 3.000 lei.
Decizia apartine Senatului Romaniei, care a constatat adoptarea tacita a propunerii legislative pentru completarea OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene si pentru completarea art.60 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Cu toate acestea, salariul minim in aceste domenii nu va fi crescut din acest moment. Legea este trimisa la Camera Deputatilor, for decizional. Iar acolo se va da votul final, fara sa existe o limita de timp cu privire la supunerea la vot.
Loc de munca stabil
Potrivit propunerii legislative, un salariu minim in aceste domenii ar aduce avantaje pentru angajat, acesta obtinand drepturi la asigurari sociale si un loc de munca mai stabil.
“O mare parte a populatiei rurale traieste in preajma pragului saraciei, in pofida faptului ca oamenii detin in proprietate suprafete de teren care le-ar permite obtinerea de productii agricole peste limita de subzistenta, daca ar avea mecanisme viabile de introducere a acestei productii in circuitul economic si daca ar avea locuri de munca stabile si corect remunerate. Prin prezenta propunere legislativa se introduc reglementari privind acordarea salariului minim in domeniul agriculturii si al industriei alimentare. Prin asigurarea unui nivel al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in domeniul agriculturii si al industrie alimentare in cuantum de 3.000 lei lunar vor fi stabilite conditiile minimale de salarizare aplicabile intregului sector, fapt ce va genera o crestere a gradului de ocupare si stabilitate a fortei de munca”, arata initiatorul.