Cea mai mare platforma de exchange cripto din SUA, Coinbase, anunta luni, 7 martie 2022, ca a blocat 25.000 de adrese cripto legate de utilizatori rusi care se presupune ca ar fi fost implicati in activitati ilicite. Notificarea vine la doar cateva zile dupa ce o serie de giganti din piata cripto, intre care Coinbase, Binance si Kraken, au refuzat solicitarile guvernelor occidentale de a bloca toate conturile cripto ale companiilor si cetatenilor rusi, aratand ca masura ar discrimina actorii onesti. Este mult mai usor ca actorii rau intentionati sa foloseasca metode „clasice” de a spala banii, in moneda fiat, explica reprezentantii Coinbase.
„Credem ca toata lumea merita acces la servicii financiare de baza, cu exceptia cazului in care legea spune altfel”, a declarat directorul executiv al Coinbase, Brian Armstrong, intr-o serie de tweet-uri postate vineri, 4 martie si citate de CNN.
Cu toate acestea, Coinbase ar impune o astfel de interdictie generala daca guvernul SUA decide astfel, a adaugat la acel moment Armstrong.
„Nu suntem impotriva niciunui popor. Facem diferenta intre politicienii rusi care declanseaza razboaie si oamenii normali. Multi rusi normali nu sunt de acord cu razboiul. Nu controlam industria”, a declarat joi, 3 martie pentru BBC si fondatorul si directorul executiv al Binance, Changpeng Zhao.
Ambele burse de criptomonede au statuat, insa, ca vor respecta sanctiunile guvernamentale impuse punctual unor actori identificati ca fiind rau intentionati.
La randul sau, directorul executiv al Kraken, Jesse Powell, a spus, tot saptamana trecuta, ca platforma sa nu va ingheta conturile rusesti, ceea ce ar fi impotriva „valorilor libertariene” ale Bitcoin, potrivit BBC.
Industria cripto isi afirma, astfel, disponibilitatea de a colabora cu autoritatile in ce priveste sanctiunile punctuale, facand eforturi pentru a mentine in acelasi timp credibilitatea in fata investitorilor, indiferent de nationalitatea acestora.
Este mult mai probabil ca actorii rau intentionati sa foloseasca metodele traditionale de spalare a banilor fiat, spune Coinbase intr-un amplu comunicat postat pe blogul sau, prin „tranzactii efectuate prin intermediul companiilor fictive, prin inregistratea acestora in paradisuri fiscale cunoscute si prin folosirea unor structuri cu proprietate opace, actorii rau intentionati continua sa foloseasca moneda fiat pentru a ascunde miscarea fondurilor”.
Potrivit unei postari pe blogul sau oficial de luni, 7 martie 2022, principala platforma de schimb de criptomonede din SUA, Coinbase, a blocat peste 25.000 de adrese legate de persoane fizice sau entitati rusesti suspectate ca sunt implicate in activitati ilicite.
„De exemplu, cand Statele Unite au sanctionat un cetatean rus in 2020, autoritatile au enumerat in mod specific trei adrese blockchain asociate. Prin analiza blockchain avansata, am identificat in mod proactiv peste 1.200 de adrese suplimentare potential asociate cu persoana sanctionata, pe care le-am adaugat la lista noastra interna de blocare. Acesta este doar un exemplu. Astazi, Coinbase blocheaza peste 25.000 de adrese legate de persoane sau entitati rusesti despre care credem ca se implica in activitati ilicite, multe dintre ele identificate prin propriile noastre investigatii proactive. O data ce am identificat aceste adrese, le-am impartasit guvernului pentru a sprijini in continuare aplicarea sanctiunilor”, se arata intr-un amplu comunicat postat pe blogul oficial al Coinbase, unde compania explica in detaliu cum identifica si blocheaza actorii rau intentionati sau suspectati de activitati ilicite.
Postarea a reiterat ca platforma de exchange cripto se „angajeaza sa respecte sanctiunile”.
Actorii din industria cripto spun ca e mai usor ca oligarhii rusi sa se sustraga sanctiunilor folosind dolari cash, aur, obiecte de arta sau alte active
Lumea Banilor a relatat anterior despre temerile guvernelor occidentale cu privire la riscul ca criptomonedele sa fie folosite pentru a evita sanctiunile impuse Rusiei in urma invaziei sale in Ucraina. Brian Armstrong, CEO la Coinbase, a spus ca nu crede ca exista sanse mari sa se intample asta.
„Nu credem ca exista un risc mare ca oligarhii rusi sa foloseasca cripto-activele pentru a evita sanctiunile. Deoarece tehnologia registrelor distribuite (blockchain) este un registru deschis, incercarea de a strecura o multime de bani prin cripto-active ar fi mai urmaribila decat utilizarea numerarului in dolari americani, arta, aur sau alte active”, a spus Armstrong, potrivit cryptopotato.com.
„Niciun program de conformitate nu este perfect, inclusiv al nostru. Dar pentru a ne juca rolul in aceste sanctiuni economice critice, Coinbase implementeaza un program global de sanctiuni cu mai multe straturi”, se arata pe blogul companiei.
Coinbase explica in detaliu pentru utilizatorii sai cum functioneaza programul de identificare si blocare a adreselor cripto
Coinbase verifica cererile de inregistrare pe platforma, comparand cu listele de persoane sau entitati sanctionate, inclusiv cele tinute de Statele Unite, Regatul Unit, Uniunea Europeana, Natiunile Unite, Singapore, Canada si Japonia, explica reprezentantii companiei.
„Pentru a deschide un cont Coinbase, persoanele fizice si entitatile trebuie sa furnizeze informatii de identificare, inclusiv numele si tara de resedinta. Analizam aceste informatii prin intermediul unui furnizor independent inainte de a permite unei persoane sa tranzactioneze. Daca un client locuieste intr-o tara sau regiune sanctionata, sau daca este identificat ca persoana sau entitate sanctionata, nu poate deschide un cont pe platforma noastra. In mod similar, folosim controale de geo-localizare pentru a impiedica accesul la site-ul web Coinbase, precum si la produsele si serviciile noastre, de catre oricine care utilizeaza o adresa IP intr-o zona geografica sanctionata (de exemplu, Crimeea, Coreea de Nord, Siria si Iran). Ne supunem in mod obisnuit programul de conformitate cu sanctiunile unor teste interne si audituri independente de catre terti”, potrivit Coinbase.
Coinbase mai mentioneaza ca actualizeaza in mod regulat listele globale de sanctiuni pe care le foloseste pentru control. Daca cineva a deschis un cont Coinbase si ulterior este sanctionat, se foloseste acest proces de verificare continua pentru a identifica acel cont si a-l inchide.
In acelasi timp, mai noteaza Coinbase, platforma mentine un program sofisticat de analiza blockchain pentru a identifica comportamente cu risc ridicat ale utilizatorilor, a studia amenintarile emergente si a dezvolta noi masuri de atenuare a riscurilor.
Activele digitale au proprietati care descurajeaza in mod natural abordarile comune ale celor care eludeaza sanctiunile, explica platforma de exchange cripto.
„Moneda fiat poate fi ‘spalata’ prin institutiile financiare traditionale si ramane unul dintre cele mai comune mecanisme de evaziune a sanctiunilor si spalarea banilor. Dupa cum a remarcat Trezoreria Statelor Unite cu privire la sanctiunile impotriva Iranului, ‘regimul iranian a folosit de mult timp companii-paravan’ pentru a se sustrage de la sanctiuni. A aparut o intreaga industrie de spalare a banilor pentru a ascunde activele in moneda fiat obisnuita folosind aceste tehnici.
Prin tranzactii efectuate prin intermediul companiilor fictive, prin inregistratea acestora in paradisuri fiscale cunoscute si prin folosirea unor structuri cu proprietate opace, actorii rau intentionati continua sa foloseasca moneda fiat pentru a ascunde miscarea fondurilor. In acest fel, ei lasa trasee financiare complexe, care sunt greu de urmarit, solicitand investigatorilor sa solicite separat informatii de la multe institutii financiare diferite si sa urmeze o pista in mai multe tari (dintre care unele refuza sa coopereze sau dureaza ani pentru a produce inregistrari). Prin contrast, tranzactiile cu active digitale sunt urmaribile, permanente si publice. Drept urmare, activele digitale ne pot imbunatati de fapt capacitatea de a detecta si descuraja evaziunea in comparatie cu sistemul financiar traditional”, se arata in comunicatul Coinbase.
De exemplu, explica reprezentantii companiei americane, guvernul rus si alti actori sanctionati ar avea nevoie de cantitati practic de neobtinut de active digitale pentru a contracara in mod semnificativ sanctiunile actuale. Numai banca centrala rusa detine peste 630 de miliarde de dolari in active de rezerva in mare parte imobilizate. Aceasta este mai mare decat capitalizarea totala de piata a tuturor activelor digitale, cu exceptia unuia (Bitcoin), si de 5-10 ori volumul total tranzactionat zilnic al tuturor activelor digitale. Ca rezultat, incercarea de a ascunde tranzactii mari folosind tehnologia cripto deschisa si transparenta ar fi mult mai dificila decat alte metode stabilite (de exemplu, folosind fiat, arta, aur sau alte active). Acest lucru nu inseamna ca actorii rai nu pot incerca, dar eludarea restrictiilor la aceasta scara ar necesita achizitii masive care ar fi prohibitiv de scumpe si detectabile, deoarece aceasta activitate de cumparare ar duce probabil la cresteri ale preturilor.
Gilda Popa